Забавили диагнозата на малкия Дани от Варна

Лечебните заведения, които са се занимавали с 2-годишния Дани, починал в университетската болница "Св. Марина" във Варна, са допуснали организационни пропуски.

Това заяви днес в морския град шефът на изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова.

По думите й е имало забавяне в определянето на диагнозата, въпреки че всички действия на лекарите от "Св. Марина" след този момент са били правилни и според изискванията.

Лекарят, приел малкият Дани в лечебното заведение, не е бил достатъчно квалифициран професионалист, а специализант, който но не е работел под наблюдението на специалист, както се изисква.

Пропуски са били допуснати и в болницата "Св. Анна", където момчето е било хоспитализирано, а по-късно препратено отново към "Св. Марина".

Там консултацията с хирурга е направен по телефона, специалистът не е видял кръвните изследвания на детето, които показват наличие на сериозен възпалителен процес, обясни Петрова.

Тя обаче е впечатлена от мениджмънта на университетската болница във Варна. Според нея директорът проф. Красимир Иванов е успял да обедини всички звена в "единен организъм".

По думите на Петрова ръководството е реагирало адекватно след инцидента и е предприело необходимите действия.

По препоръка на проверяващите сега всеки пациент ще бъде подробно информиран какъв начин на лечение се изисква за диагнозата му.

Съветът на самата д-р Петрова към всички лечебници в страната е да въведат вътреболничен одит - без значение дали ще бъде създадено специализирано звено или ръководството ще определи хора, които да се заемат с тази задача.

Според експертката във Варна има нужда от единен алгоритъм за оказване на спешната помощ, който трябва да бъде изработен на местно ниво.

Така ще е ясно кои пациенти към коя болница трябва да бъдат насочвани. Проблемът със спешната помощ обаче за нея излиза на преден план и на национално ниво, а за да бъде приоритет, трябват сериозни инвестиции.

Шефката на "Медицински одит" напомни, че никой не е застрахован от подобни трагични инциденти.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини