В Ню Йорк предотвратиха терористично нападение с кола бомба

Кола бомба, паркирана в близост на натоварения площад „Тайм Скуеър" в Ню Йорк, предизвика мобилизация на полицията в града и отцепи туристическата забележителност за часове. Кметът на града Майкъл Блумбърг заяви, че в колата са открити три контейнера с газ, две туби с бензин и устройство за тяхното възпламеняване. Властите все още нямат никаква представа кой и защо е заложил взривното устройство. Президентът Барака Обама е предложил федерална помощ на властите в града, но те отказаха, тъй като полицията успя да се справи с кризисната ситуация сама.

По думите на кмета, устройството е било направено аматьорски. "Нямаме представа кой е направил това и защо", каза кметът, цитиран от Ройтерс. "Имаме голям късмет. Благодарение на бдителните нюйоркчани и на професионалните полицаи избегнахме много смъртоносно събитие, добави той.

„Тази нощ уличен продавач, който е ветеран от Виетнам, е забелязал подозрителен изоставен автомобил на 45-та улица - между 7-мо и 8-мо Авеню. Той е съобщил веднага на полицай, който е патрулирал на „Тайм Скуеър". Полицаят е изтичал до автомобила - Нисан Патфайндер, и е видял дим на задната седалка. Той е усетил и миризмата на барут. Заедно със свои колеги веднага е евакуирал района и се е обадил за подкрепление и на пожарната", каза още Блумбърг.

Пожарникарите и сапьорите са открили, че наистина в подозрителния автомобил има взривно устройство, както газ и материали, с които може да се направи бомба.

Намерена била и метална кутия за огнестрелно оръжие. Полицията преглежда записите от охранителните видеокамери за външно наблюдение в района, за да установи личността на човека, задействал устройството. Проучват се и показанията на свидетели, които видели как човек побягва от паркирания "Нисан".

Неуспешният опит да бъде взривена самоделна бомба в автомобил на "Таймс скуеър", която доведе до частична евакуация, е акт на тероризъм, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън. За щастие, никой не пострада. Сега цялото внимание на градските, щатските и федералните правоохранителни органи ще бъдат насочени към това виновникът за този акт на тероризъм да бъде изправен пред правосъдието, заяви губернаторът в публикувано днес изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Евакуацията заради тъмният джип тип пикап започна малко след 20 часа в събота местно време /3 часа в неделя българско време/. По-рано полицията в Ню Йорк потвърди, че кола бомба е причината за евакуацията в района на "Таймс скуеър" в Ню Йорк.

Президентът Барак Обама е информиран за открития снощи автомобил с експлозиви на "Таймс скуеър" в Ню Йорк, което доведе до евакуация на района, съобщи Белия дом. В съобщението, цитирано от Асошиейтед прес, се казва, че президентът, който присъствал на годишната вечеря на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, похвалил бързата реакция на нюйоркската полиция.

Представители на градските власти заявиха, че случаят не се смята за терористична заплаха и нюйоркската полиция поискала федералните органи да не се намесват. Експорт по експлозиви, цитиран от "Ню Йорк таймс", заяви, че откритото импровизирано взривно устройство с бутилки пропан, проводници и барут, но запалващият механизъм не успял да задейства основния експлозив. Според Кевин Бари, бивш офицер от сапьорския отдел на нюйоркската полиция, ако беше се задействало, устройството щяло да предизвика най-много пожар, а не експлозия, пише БТА.

Си Ен Ен показа кадри, на които се виждаше как робот за обезвреждане на бомби обследва подозрителната кола, паркирана на ъгъла на Седмо авеню и на 45-а улица.

Още от началото информациите за причините за евакуацията на "Таймс скуеър" бяха противоречиви. Първо беше съобщено за подпалил се автомобил. После за подозрителен мъж, който избягал от колата. Първоначално районът на евакуацията беше по-малък, после полицията го разшири. АП съобщи, че са евакуирани не само минувачи, но и сгради. Телевизия Си Ен Ен допълни, че е бил блокиран достъпът до ресторанти, театри и хотели и че евакуацията е засягнала хиляди туристи в района.

Първоначално при съобщаването на евакуацията на района представители на полицията на Ню Йорк бяха заявили за Ройтерс, че става дума за "извънредна ситуация, налагаща спешно разследване", предизвикана от подпалил се автомобил, на чиято задна седалка имало подозрителен пакет.

След атентатите от 11 септември 2001 г. срещу кулите близнаци полицията в Ню Йорк е под постоянна тревога. Миналата година тя обяви, че е разкрила заговор за бомбено нападение в метрото на града. В тази връзка бяха извършени няколко арести, някои от които признаха вече вината си в съда, припомня Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини