Пет години затягане на коланите чакат Гърция

Най-голямата програма за бюджетна хармонизация в ЕС и драконовски мерки за увеличаване на бюджетните приходи оповести министърът на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину, заедно с вече предприетите извънредни мерки през март, съобщи гръцкият вестник „Етнос”.

Икономическата програма, договорена между гръцкия кабинет след преговори с МВФ, ЕК и ЕЦБ, за да може Гърция да се възползва от механизма за подкрепа, предвижда дълбока рецесия за 2010 г. (-4%) и за 2011 г. (-2,6%) и взривяване на държавния дълг на 149,1% от БВП в края на 2013 г.

В същото време предвижда драконовски мерки както за увеличаване на приходите с вдигане на ДДС, на акцизите и данъка върху имуществото, така и за намаляване на разходите с премахване на 13-та и 14-та заплата в държавния сектор, нови съкращения на надбавките, орязване на по-голямата част от 13-та и 14-та пенсия и замразяване на 3 години на заплати и пенсии.

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину оповести пакет от тежки икономически мерки за спасяване на гръцката икономика, който ще се прилага в рамките на три години. След тежки преговори с тройката от МВФ, ЕК и ЕЦБ правителството успя да защити доходите в частния сектор, където няма да бъдат засягани двете допълнителни заплати. Тези в държавния сектор обаче ще бъдат намалени на по 500 евро всяка и по-конкретно – 500 евро премия за Коледа, 250 евро премия за Великден и 250 евро надбавка за лятна отпуска. Тези суми ще се дават, при положение, че смесените доходи на служителя не надвишават 3 000 евро месечно.

При пенсиите (и в държавния, и в частния сектор) двете допълнителни пенсии ще бъдат намалени до общо 800 евро, в случай че пенсията не надвишава 2 500 евро месечно. Освен това мерките предвиждат допълнителни съкращения с 8% в надбавките на държавните служители, замразяване на заплатите в държавния сектор, ново увеличение на акциза върху алкохол, цигари и горива, както и вдигане на трите ставки на ДДС съответно на 23%, 11% и 5,5%.

Близо 45 млрд. евро ще трябва да платят работещите и пенсионерите в Гърция. Въпреки че програмата засяга периода 2010-2013 г. затягането на коланите ще продължи най-малко до 2014 г., тъй като тогава са необходими допълнителни 5 млрд. евро, така че за първи път бюджетният дефицит да падне под границата от 3% от БВП (на 2,6%).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини