Силно земетресение в Чили, лек трус и в Хаити

Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано снощи край бреговете на Чили, съобщи американският геофизичен институт. Властите в Сантяго заявиха, че няма съобщения за жертви или значителни материални щети и отхвърлиха всякаква опасност от цунами, предаде Франс прес.

Няма съобщения за пострадали, заяви центърът за кризисни ситуации към министерството на вътрешните работи, а хидрографската и океанографска служба на флота заяви, че няма опасност от цунами.

Трусът е регистриран в 19,09 ч. местно време с епицентър на 10 км дълбочина на 110 км северозападно от Темуко и на 558 км югозападно от Сантяго, уточниха американските сеизмолози. Службата за геологически наблюдения в Колорадо използва т.нар. магнитуд на момента, пише БТА. По тази отворена скала трус с магнитуд над 6,0 се смята за силен, отбелязва агенцията.

На 27 февруари Чили бе разтърсено от мощно земетресение, последвано от цунами, което причини смъртта на 486 души и материални щети за 30 млрд. долара, припомня Франс прес.

Лек трус разлюля Хаити вчера и жителите на столицата побягнаха в паника на улицата, все още травмирани от смъртоносното земетресение на 12 януари. Няма съобщения за щети или пострадали, предаде Асошиейтед прес. Първоначалните данни на американския геофизичен институт показват, че трусът с магнитуд 4,4 е регистриран в Карибско море на около 40 км от Порт-о-пренс. Дори и най-леките трусове продължават да предизвикват паника в хаитянската столица почти четири месеца, след като катастрофалното земетресение с магнитуд 7,0 отне живота на 230 000 души по официални данни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини