Дейвид Камерън е новият премиер на Великобритания

Дейвид Камерън, на 43 години, стана най-младият премиер на Великобритания след Лорд Ливърпул преди почти 200 години и първият консерватор на "Даунинг стрийт" 10, 13 години след Джон Мейджър, отбелязва на страниците си "Дейли телеграф".

Лидерът на консерваторите каза, че предстои "тежка и трудна работа" и заяви, че неговата администрация ще се фокусира върху "възстановяването на семейството, на общността, преди всичко, възстановяването на отговорността в страната".

Назначението му последва оставката на Гордън Браун и сложи край на петдневните мъчителни преговори след изборите миналата седмица, които доведоха до парламент без категорично мнозинство.

След като не му достигнаха 20 депутатски места, Камерън бе принуден да приеме споразумение за сформиране на коалиционно правителство с либералдемократите.

Кой е Дейвид Камерън?

43-годишният Камерън кара колело, слуша рок музика и гледа с весел поглед на британската политика, но се придържа към наистина консервативни възгледи и, може би, движението напред може да стане за Обединеното кралство частичен поглед назад, коментират днес анализатори.

Кариерата на Камерън е впечатляваща - той достигна до върха на политическата си кариера, само девет години след първото си избиране в камарата на общините през 2001 година.

Дейвид Уйлям Доналд Камерън е роден в семейство борсов брокер и съдия. Детството си прекарва в престижния лондонски район Кенсингтън и Челси, получава добро образование в частно престижно училище, завършва Оксфордския университет. Въпреки, че баща му е бил инвалид, а по-късно и ослепява, Камерън си спомня за детството си като за щастлив период. Именно тогава у него се сформира една от главните ценности - както негови, така и на Консервативната партия - доброто семейство като опора на обществото. И лидерът на торите успява да създаде голямо семейство. Той е женен за Саманта Шефилд - представителка на аристократичен род, произхождащ от Карл Велики и неговата знаменита фаворитка Нел Гуин. Двамата имат две деца, сега очакват трето. Първото им дете - Айвън се е родило инвалид и е починало миналата година.

Новият британски премиер също може да се похвали с родство с крал - Вилхелм Четвърти, което го прави далечен роднина на сегашната кралица на Великобритания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини