Пиратите освободиха танкера „Сейнт Джеймс Парк" с петима българи

Отвлеченият от сомалийски пирати британски танкер "Сейнт Джеймс Парк" вече е на свобода, съобщи за Дарик източник от екипа преговарящи. Последните преговори са продължили 36 часа. Информацията за освобождаването на танкера бе потвърдена от Министерството на външните работи.

Имаме потвърждение от военноморската мисия на Европейския съюз "Аталанта", че е бил платен откупът на кораба "Сейнт Джеймс парк" - това съобщи пред Българската телеграфна агенция говорителят на МВнР Весела Чернева.

На борда на танкера има петима българи - четирима варненци и един моряк от Русе. Те са на възраст между 34 до 46 години. Единият от тях е старши помощник-капитан на кораба, двама работят като фитери, а останалите - бластьор и готвач. В екипажа на кораба има още по двама румънци и украинци, по трима руснаци, турци и филипинци, шестима индийци и по един грузинец и поляк. Според пресслужбата на Военноморските сили на Европейския съюз моряците на борда са живи и здрави.

Британският танкер, превозващ близо 14 хиляди тона течни химикали за Тайланд, бе пленен на 28 декември миналата година. Оттогава той стоеше на котва близо до сомалийския град Харакад. На 1 януари 2010 година сомалийските пирати превзеха и автомобиловозa „Ейшън Глори", в чийто екипаж има осем българи. Само преди дни в Аденския залив беше похитен и танкерът „Панега" с 15 българи борда.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини