5 секунди не достигнали, за да се спаси самолетът на Качински

Полският вестник Dziennik Gazeta Prawna е публикувал сензационни извадки от разшифровката на черната кутия на самолета, който се разби край Смоленск, предаде КРОСС.

Изданието съобщава, че 5 секунди не са достигнали на екипажа, за да измъкне лайнера и да предотврати катастрофата. Съдейки по записите на кутията, командирът на екипажа Аркадиуш Протасюк късно е разбрал, че самолетът е близо до земята. Когато разбрал това, той се е опитал да приведе самолета на излитащ режим. Но от кацащ на излитащ режим на Ту-154М, заради особеностите на конструкцията, на двигателите са необходими 10 секунди. В момента на падането, лайнерът е успял да набере само 60% от необходимата за излитане мощност. Само пет секунди не са достигнали на пилотите, за да избегнат удара със земята. Освен това, когато командирът разбрал, че не е възможно рязко излитане, той решил да кацне „по корем".

Съдбата на високопоставените пътници е била решавана за части от секундата. Капитанът е вдигнал носа на самолета, за да не се забие като свредел в земята и да приземи самолета. Но лайнерът ударил с едното си крило дърво и част от крилото се счупило. Тогава Ту-154М докоснал с опашката си земята и се завъртял около оста си. Двигателите отлетели, а самолетът се разпаднал на части и започнал да гори.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини