Проливни дъждове наводниха райони в Чехия, Бразилия, Китай

Обилните валежи през последните дни доведоха до наводнения в различни точки из цял свят. Заради силни наводнения в източните райони на Чехия бяха евакуирани около 1000 местни жители. Продължаващите вече три дни валежи повишиха нивата на реките, много от които преляха. Евакуираните са жителите на населени места, разположени по бреговете на реките Одра, Олша, Остравица и Морава. Напълно отрязан от външния свят е един от най-големите градове в региона - Карвина.

В Моравско-Силезийския край има опасност от скъсване на язовирни стени. Властите се опасяват от повторение на разрушителното наводнение през 1997 г., когато в региона загинаха почти 50 души, пише БГНЕС.

Заради проливните дъждове в 25 града в южния бразилски щат Санта Катрина бе обявено извънредно положение. Мощен циклон е предизвикал частично затопляне в района на пострадалите градове, където без покрив са над 4000 души.

Пострадали са още 17 населени места. Няма жертви, но има нанесени материални щети. Метеоролозите в Бразилия предупреждават, че е възможно обстановката да се влоши, като дъждовете продължат. В отделни райони се очаква валежите да стигнат до 60 мм на кв.м, което съответства на половината месечна норма за този период на годината.

101 души загинаха след наводнения в южните части на Китай, съобщава Синхуа. Причините за бедствието също са проливните дъждове, започнали в района в края на април. Пострадалите от наводненията са общо над 15 млн. души, а икономическите щети се оценяват на над 8 млрд. юана (близо 1,2 млрд. долара). Най-силно засегнати от стихията са 11 района, сред които и провинциите Гуандун, Сечуан, автономният район Гуанси-Чжуан и мегаполисът Чунцин. Властите оказват помощ на населението в пострадалите райони.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини