24-часова общонационална стачка в Гърция

Работещите в градския транспорт и железниците в Гърция ще се включат в 24-часовата общонационална стачка, обявена за днес от двете основни синдикални централи в страната - Общата конфедерацията на труда ГСЕЕ и Федерацията на държавните служители АДЕДИ в знак на протест срещу пенсионната реформа, съобщават гръцките медии.

Заради стачката няма да се движат автобуси, тролеи, метрото и влаковете. Засега няма решение дали и трамвайните ватмани ще се включат в утрешната стачка, която ще блокира държавния и частния сектор в страната.

В стачката, която ще включва митинги и шествия на различни места в Атина, ще участват държавни служители, данъчни, работещи в общините и префектурите, митничари, чиновници от фондовете, учители и университетски преподаватели. В протестите ще се включат и журналистите, работещите в частния сектор, банковите чиновници.

Болниците ще работят с намалени екипи и ще обслужват само спешни случаи.

Въздушният транспорт в Гърция ще функционира нормално, тъй като в протеста няма да участват авиодиспечерите, пише БТА. Плавателните съдове обаче ще останат по пристанищата заради участие на докерите в стачката.

Срещу предлаганите от правителството изменения в пенсионната система, които предвиждат орязване на всички пенсии и повишаване на възрастовата граница за пенсиониране, се обявяват не само синдикатите, но и опозиционните парламентарни партии.

Жители на три общини в северната гръцка област Еврос ще блокират днес ГКПП Орменион на границата с България и ГКПП Кипи на границата с Турция, предаде агенция АНА-МПА.

Блокадата се организира в знак на протест срещу планираната реформа на административното деление на страната, известна като плана "Каликрат".

Двете ГКПП ще бъдат блокирани от сутринта до 16 ч. днес следобед. Протестиращите - жители на общините Тригоно, Кипринос и Виса, ще блокират и всички магазини и служби в района.

Организаторите на протеста се обявяват против сливането на трите общини с община Орестиада.

Проектът "Каликрат" предвижда общините в Гърция да бъдат намалени, префектурите да се премахнат, а на тяхно място да се създадат 13 региона и седем главни дирекции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини