Изпомпват по 3 хил. барела петрол дневно от разлива в Мексиканския залив

Британската енергийна компания "Бритиш петролиъм" обяви в четвъртък, че събира по около 3 хил. барела петрол дневно, или 60% от големия разлив в Мексиканския залив, предаде АФП.

В разпространено съобщение Би Пи обяви, че тръбата, която бе поставена в мястото на теча на океанското дъно изпомпва на повърхността около 3 хил. барела петрол и 14 млн. куб. метра газ дневно.

Според наличните оценки около 5 хил. барела петрол дневно се изливаха всеки ден в Мексиканския залив в продължение на почти месец, откакто се взриви и потъна петролната платформа "Дийпуотър хорайзън", предизвиквайки екологична катастрофа.

В същото време Държавният департамент на САЩ потвърди официално, че води преговори с Куба по ликвидацията на петролния разлив в Мексиканския залив, без да даде подробности за консултациите и мястото на тяхното провеждане, предаде РИА Новости.

"Мога да потвърдя, че преговорите се провеждат на работно равнище, но не разполагам с друга по-детайлни информация," каза на пресконференция в сряда говорителят на департамента Гордън Дъгуид.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини