Наводненията в Полша застрашават Варшава

Полският премиер Доналд Туск обяви вчера, че щетите от наводненията в страната се оценяват на близо два милиарда евро, съобщи Ройтерс.

От края на миналата седмица досега наводненията в Полша са отнели живота на 7 души. Хиляди семейства са останали без дом. Най-тежко е положението в южната част на страната.

Нивото на река Вистула продължава да се повишава и вече съществува опасност от наводнения и в столицата Варшава. Някои крайбрежни ресторанти вече са под вода. Днес се очаква нивото на Вистула да достигне 7,8 метра, при нормална дълбочина между 3 и 4 метра, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди два дни река Висла заля центъра на Краков. Там бе регистрирано най-високо ниво на реката от 40 години - 957 сантиметра.

По време на обиколка на най-засегнатите от наводненията райони вчера Туск заяви пред журналисти, че природната стихия ще засегне няколко десетки хиляди. Той добави, че вече се е обърнал към Европейския съюз с молба за финансова помощ за справяне с последиците природното бедствие.

Словакия, Унгария и Чехия също са засегнати сериозно от наводнения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини