Човешка грешка е причина за самолетната катастрофа в Мангалор

Човешка грешка може би е в основата на катастрофата с индийския самолет на летището в индийския град Мангалор, при която в събота загинаха 158 души и оцеляха осем души, предаде АП, като цитира министъра на гражданското въздухоплаване на Индия Прафул Пател.

„Не можем да изключим фактора на човешката грешка", каза министърът пред новинарския канал Си Ен Ен-Ай Би Ен. Той допълни, че метеорологичните условия и другите фактори по времето, когато злощастният самолет е стигнал на летището „са били както изглежда напълно нормални за едно напълно редовно и безопасно кацане". „Видимостта е била добра и не е имало дъжд", допълни министърът. Той припомни, че пилотът на самолета е бил много опитен и запознат с терена и пистата за кацане, където досега е кацал със същата машина поне 20 пъти, уточнява АФП.

Министърът обаче не изключи и като фактор, допринесъл за драмата, мащабите на зоната за сигурност около пистата, която е по-къса от тези на другите летища в страната, отбелязва БТА.

Междувременно разследващите катастрофата продължават да издирват втората черна кутия на самолета. Засега е намерена само едната черна кутия, съдържаща информация за разговорите в пилотската кабина. Търсената втора черна кутия, съдържа данни за техническите параметри на полета.

Катастрофата е най-тежката в Индия от 14 години досега. Всички 158 тела на жертвите бяха извадени от отломките на самолета. На 12 от тях се извършват ДНК тестове, за да се установи самоличността им. Всички пътници са били индийци. 16 от тях са били от едно и също семейство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини