Еквадор и Гватемала евакуират хора заради изригване на вулкани

Близо 2000 души бяха евакуирани в Гватемала, след като вчера вулканът Пакая започна да бълва лава и камъни, като затрупа околните градове с пепел и предизвика отклоняване на полети, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Международното летище в столицата на Гватемала беше затворено. Вулканът покри града с пласт пепел, достигаща на места дебелина от 7 сантиметра. Около 800 къщи пострадаха.

Второ изригване на вулкана късно следобед изхвърли нова, макар и по-малка вълна от пирокластична пепел.

В столицата властите започнаха да разчистват с булдозери покритите с черна пепел улици и посъветваха гражданите да не напускат домовете си, освен при крайна необходимост. Изхвърлените от вулкана камъни убиха телевизионния репортер Анибал Арчила, който се приближи твърде много до кратера.

Пакая е най-активният от 32-та вулкана в Гватемала и изригва спорадично от 1966 г. Тази нощ изригна и вулканът Тунгурахуа в Еквадор, заради който бяха евакуирани най-малко 500 семейства.

Междувременно втори вулкан изригна в Латинска Америка за последното денонощие, съобщи Ройтерс.

В Еквадор, на около 130 километра югоизточно от столицата Кито, изригна Тунгурахуа, което на местния език Кечуа означава "Огненото гърло". Вулканът с надморска височина 5020 метра, изригна стълб пирокластична пепел на височина 10 километра.

Според директора на Еквадорския институт по геофизика Уго Йепес стълбът лесно може да достигне височина от 10 до 12 километра, на която летят самолетите. В такъв случай ще се наложи международните полети в региона най-малкото да се отклонят, обясни той. В някои крайбрежни райони падна вулканична пепел, някои полети бяха отклонени, а едно летище беше затворено.

Тунгурахуа беше класифициран като активен вулкан през 1999 г., а през 2008 г, изригна мощно. Той е един от осемте активни вулкана в Еквадор. Властите евакуираха около 500 семейства в района на Тунгурахуа, а неизвестен брой хора са са напуснали по собствено желание. Вчера в Гватемала вулканът Пакая започна да бълва лава и камъни, които убиха телевизионен репортер, а три деца на възраст между 7 и 12 години бяха обявени за изчезнали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини