Залежи за 1 трилион долара разкрити в Афганистан

САЩ са открили в Афганистан неразработени залежи от полезни изкопаеми на стойност близо 1 трилион долара, много по-богати от всички досега известни резерви.

Те ще са достатъчни да променят из основи икономиката на Афганистан и може би самата афганистанска война, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Открити са богати залежи на желязо, мед, кобалт, злато и метали от основно значение за индустрията като литий. Те са толкова многобройни и включват толкова много съществени за модерната индустрия минерали, че Афганистан може да стане един от главните минни центрове в света, смятат официални представители на САЩ. Само резервите от литий на Афганистан са сравними с тези на Боливия, която сега е на първо място по запаси от този важен компонент за батерии за мобилни телефони и лаптопи, отбелязва вестникът.

Афганистан може да се превърне в "Саудитска Арабия на лития", се казва във вътрешен документ на Пентагона, цитиран от вестника. Също така запасите от желязо и мед може да направят от Афганистан един от главните им световни производители.
"Там има изумителен потенциал", заявява шефът на Централното командване на САЩ генерал Дейвид Петреъс.
"Това ще стане гръбнакът на афганистанската икономика", смята съветникът от афганистанското министерство на мините Джалил Джумриани, цитиран от вестника.

Откритието е направено от екип американски геолози и представители на Пентагона, които използвали карти и данни на съветски минни експерти от времето на окупацията на Афганистан от Съветския съюз през 80-те години. След изтеглянето на съветските войски афганистански геолози скрили тези документи и ги извадили на показ след падането на талибаните през 2001 г. Макар че ще са нужни много години за развиването на минна индустрия, потенциалът е толкова голям, че според официални политически лица и експерти от индустрията той може да привлече огромни инвестиции още преди мините да станат доходоносни, което ще даде възможност за създаване на нови работни места, които да отклонят местните жители от продължаващата десетилетия война, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини