САЩ са открили огромни минерални залежи в Афганистан

Американски експерти са открили огромни минерални залежи на стойност около 1 трлн. долара в Афганистан, много повече от известните досега и повече от достатъчни за радикална промяна на афганистанската икономика и дори войната в страната, коментират представители на афганистанското правителство, пише в-к „Ню Йорк таймс”.

Досега неизвестните залежи включват огромни жили желязо, мед, кобалт, злато и изключително ценния метал литий. Голяма част от тези материали са от ключово значение за съвременната индустрия, което означава, че Афганистан може да се превърне в един от най-важните минни центрове на планетата, смятат американски експерти.

Във вътрешен доклад, разпространяван в Пентагона, се посочва че Афганистан може да се превърне в „Саудитска Арабия на лития” - металът, използван при производството на съвременните батерии за преносими компютри и мобилни телефони.

Залежите са били открити от малък екип американски геолози и представители на Пентагона. Афганистанското правителство и президента Хамид Карзай наскоро са получили доклад за откритието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини