Оли Рен: България нарушава Договора за ЕС

Еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен обяви, че България нарушава Договора за Европейския съюз заради късната информация за бюджетните прогнози. Рен каза това в Европейския парламент в Страсбург, след като евродепутатът Димитър Стоянов поиска обяснение защо европейската статистическа служба Евростат ще проверява България. Ето какво каза Оли Рен:

Загрижеността ни идва предимно от две неща. Първо, комисията беше късно информирана от България за значителните промени в бюджетните предвиждания, което нарушава задълженията по Договора за Европейския съюз. Второ, не ни достига информация защо България е ревизирала планирания си бюджет за тази година - 2010 - от балансиран бюджет до дефицит над 3,8 процента в рамките само на няколко седмици, въпреки че макроикономическите прогнози останаха непроменени и дори се подобриха.

Комисията сега не е в позиция да предприеме оценка на българските бюджетни планове за тази година. Планираната мисия на Евростат за България, която е предвидена за втората половина на тази година, няма да разглежда разликите и въпросите, свързани с прогнозата за 2010. Това не е статистически въпрос. Вместо това Евростат ще се съсредоточи върху потенциалните рискове във връзка с предишните данни за бюджетния дефицит от 2009 година, свързани с необявени преди това договорни задължения на правителството. Според информацията, получена от българските власти, бюджетният одит ще бъде приключен към средата на лятото. Резултатът от този одит ще бъде използван от Евростат в контекста на предстоящата мисия в България.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини