Гърците може и да не гледат Световното заради стачка на телевизията

Служителите от атинското метро обявиха днес 24-часова стачка, а държавната радио-телевизионна компания ще прекрати излъчването за няколко часа в знак на протест против подготвяния от правителството законопроект за пенсионното осигуряване и нови положения в трудовото законодателство, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Четиричасова стачка са обявили днес сътрудниците на държавното радио и телевизия, които искат от ръководството на страната да предотврати уволнението на работници, приети с временен трудов договор. Гръцката радио-телевизионна компания вече съобщи за нови 4-часови стачки на 21 и 22 юни, 24-часова стачка на 23 юни и 48-часова на 28-29 юни. В резултат на това гъците рискуват да пропуснат мачовете от Световното първенство по футбол.

Заради стачката много жители на Атина, ходещи на работа с метрото, днес трябваше да отидат с колите си. Това доведе до големи задръствания на главните транспортни артерии в града. Стачкуващите символично "превзеха" централата на компания "Атико метро", която управлява атинското метро, в знак на солидарност против уволнението на 285 работници, работещи на временен трудов договор. Работниците били уволнени без предупреждение, а в министерството на транспорта отказали да приемат представители на стачкуващите, съобщиха от синдиката на служителите в метрото.

Тази вечер представители на най-големите синдикати от държавния и частния сектор организират митинг на централния площад в Атина в знак на протест против законопроекта за пенсионното осигуряване, предвиждащ значително увеличаване на пенсионната възраст и обединяване на множеството съществуващи пенсионни фондове в три крупни фонда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини