САЩ налагат нови санкции срещу Иран

Снимка: Reuters

Съединените щати наложиха нови санкции срещу Иран в допълнение към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 9 юни за налагане на наказателни мерки срещу ислямската република заради отказа й да прекрати част от ядрената си програма, за която организацията подозира, че цели разработване на атомни оръжия, предадоха световните агенции.

Новите мерки забраняват на американски фирми и физически лица да правят бизнес с редица ирански фирми и лица, чиито авоари в САЩ се замразяват. Санкциите включват е "Поуст банк ъф Иран", която става 16-ата иранска банка, върху която САЩ са наложили ограничителни мерки.

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър съобщи, че през следващите седмици САЩ ще предприемат още стъпки за оказване на финансов натиск над Иран.

Новите наказателни мерки засягат Корпуса на гвардейците на ислямската революция, както и намиращите се под негово командване военновъздушни сили и ракетни войски, както и неговия главнокомандващ Мохамад Али Джафари. Санкции са наложени и на няколко корабни компании, действали като параван за иранската държавна корабна компания, срещу чиито плавателни съдове вече действат наложени по-рано ограничителни мерки, пише БТА.

Новите санкции включват още 22 петролни, енергийни и застрахователни компании, контролирани от иранските власти и действащи в Иран, както и в различни части на света, като Лондон, Сингапур и Дубай.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини