Газпром се съгласи да включи Македония в Южен поток

Руската газова компания Газпром се съгласи да включи Македония в проекта за газопровод Южен поток, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Съобщението направи македонският президент Георге Иванов на среща с руския държавен глава Дмитрий Меведев в Санкт Петербург. Иванов отбеляза, че е провел в Санкт Петербург "хубави срещи с представители на Газпром и Лукойл". Той подчерта, че за него е особено важно, че Газпром се е съгласил да включи Македония в Южен поток. Това открива възможност за получаване на по-евтини енергоносители и ще доведе до по-стабилна ситуация", изтъкна македонският президент.

Пресцентърът на руския енергиен холдинг съобщи, че при преговорите вчера македонската страна е изразила интерес към увеличение на доставките на природен газ от Русия и за присъединяване към проекта Южен поток. Във връзка с това президентът на Газпром Алексей Милер информирал Георге Иванов, че Газпром е готов да разгледа възможност за изграждане на разклонение от транснационалната система Южен поток към Македония.

За това е необходимо с изпреварващо темпо да се направи технико-икономическа оценка на този газопровод, доколкото технико-икономическата обосновка (ТЕО) на другите участници в Южен поток "се намира във висока степен на готовност".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини