Две визии за Полша се сблъскват на президентските избори

Ярослав Качински и Бронислав Коморовски, снимки: Reuters

В Полша започнаха петите президентски избори в съвременната история, предаде ИТАР-ТАСС. Поляците гласуват за президент, по-разединени от всякога между двете визии за страната им: едната либерална и проевропейска, другата - консервативна и националистическа, предаде Франс прес.

Едната визия е представена от управляващата партия на 58-годишния Бронислав Коморовски, Гражданска платформа, а другата - от партията "Право и справедливост" на 61-годишния Ярослав Качински, братът близнак на президента Лех Качински, който загина на 10 април при самолетна катастрофа край руския град Смоленск.

Десет са кандидатите за президентския пост, овакантен след смъртта на Лех Качински, но основните претенденти са Бронислав Коморовски и Ярослав Качински. Всички социологически проучвания сочат победа на Коморовски над Качински, но едва на втори тур, който ще е на 4 юли, ако никой от кандидатите не събере на първия над 50 процента.

Експертите изтъкват обаче, че разликата между двамата съперници непрекъснато намалява и не изключват мобилизиране на избирателите на Качински на втория тур, както се случи на изборите през 2005 г., спечелени от Лех Качински срещу либерала Доналд Туск.

Вотът е белязан от авиокатастрофата, отнела живота на президента Лех Качински, съпругата му и още 94 пътници в самолета, както и от опустошителните наводнения в Южна Полша.

Заради тези две събития "всичко става на равнището на символите", коментира пред Франс прес Ерик Мистевич, специалист по политически маркетинг. "Няма никакъв съществен дебат, всъщност никой и не очаква такъв", посочва Мистевич, който отбелязва, че в речите на двамата основни кандидати преобладават думи като "Полша", "патриотизъм" или "семейство". И двамата претенденти са консервативни католици и ветерани от движението "Солидарност", което свали комунизма през 1989 г., но са крайно различни в стила и възгледите си за еврото, пазарните реформи и мястото на Полша в Европа и света, отбелязва Ройтерс. Евроскептичният Ярослав Качински е подкрепян от по-възрастните хора, от живеещите в провинцията и ревностните католици, докато Коморовски може да разчита на по-младия, градски електорат.

Поляците ще гласуват в над 25 000 избирателни секции. В чужбина са създадени 263 избирателни комисии, в това число 41 във Великобритания, 28 в САЩ и 12 в Германия. В Русия поляците гласуват в Москва, Санкт Петербург, Калининград и Иркутск.

Пред урните са призовани 30,5 млн. граждани на Полша. Повечето поляци планират да отидат да гласуват с цялото семейство след неделната църковна служба. Очаква се да гласуват около 50 процента от избирателите - приблизително колкото на президентските избори през 2005 г., когато активността бе 49,7 процента. За активността не способства особено времето - на цялата територия на републиката според метеорологичната прогноза се очаква дъжд и поривист вятър. За реда ще следят 12 000 полицаи.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини