Ще има втори тур на президентските избори в Полша

Полският вестник "Газета виборча" коментира, че има съществени различия в прогнозните резултати, които съобщават социологическите агенции за гласуването в първия тур на президентските избори в Полша.

Според екзитпол проучванията, цитирани от три полски телевизии, които работят с различни социологически агенции, води кандидатът на управляващата Гражданска платформа Бронислав Коморовски с 40,7, 45,7 или 46,2 на сто. Следван е от кандидата на "Право и справедливост" Ярослав Качински, брата на загиналия в самолетна катастрофа президент Лех Качински. Данните са него варират от 33,2 до 35,8.

Избирателната активност е била 52-54 процента. Президентът на Полша ще се избира на втори тур, който е на 4 юли, защото е ясно, че въпреки преднината си Коморовски не е успял да събере 51 процента от гласовете, за да бъде избран още днес.

На балотажа борбата ще е за гласовете на избирателите, подкрепили днес кандидата на Съюза на демократичната левица Гжегож Напералски, за когото според екзитполовете са гласували 12-14 процента.

Останалите седем кандидати имат по около 2 процента или по-малко. Официалните резултати ще станат известни утре.

Коморовски заяви тази вечер пред свои привърженици във Варшава, че е щастлив, знаейки, че има подкрепата и доверието на милиони гласоподаватели, предаде Асошиейтед прес. "В живота е като във футбола, продълженията са най-трудни. Да не забравяме това и нека мобилизираме всички сили за големия финал на 4 юли", каза той.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини