На 16 години тийнейджърите ще могат да изкарат книжка

Деветокласници ще яхат мотори на училище. Това ще стане с промени в Закона за движение по пътищата, които предлагат депутати. Книжка за "Хонда" и "Ямаха" до 125 кубика вече ще се дава още на 16 години, предаде АСН.

С по-мощен мотор обаче младежите ще могат да фучат едва като навършат 24 г. На толкова ще се взема тапия и за управление на рейс.

Депутатите предлагат още на 17 години тийнейджърите да имат право и да карат хибридни модели автомобили на ток.

Нови правила за техническите прегледи ще се въведат с промените в закона. Според предложенията новите коли ще преминават технически преглед три години след първата си регистрация. А следващата им проверка ще бъде на петата година. След това новите возила ще се проверяват за технически неизправности на всеки 12 месеца както останалите автомобили.

За таксиметровите автомобили обаче това правило вече няма да важи. Ако промените бъдат приети, то жълтите возила ще се преглеждат задължително на всеки шест месеца. Същото ограничение се въвежда и за автобусите, трамвайните мотриси и тролеите, пише още в предложенията за промяна в Закона за движение по пътищата. Целта е да се повиши максимално сигурността на пътниците в градския транспорт, както и междуградските и задграничните пътувания с деца и възрастни.

Според промените проверките вече ще се правят най-малко от двама технически специалисти, единият от които ще подписва протокола. При измама с техническия преглед или издаден фалшив талон, без колата да е проверена, пунктът ще плаща глоба на държавата от 5000 лв.

Равнис по Евросъюза готвят депутатите за шофьорските книжки. Според промените, които народните избраници готвят, младежите, навършили 16 г., ще могат да получат шофьорска книжка. Тя обаче ще важи само за возила от категория "АМ" или мотопеди и скутерчета. С промените се премахва и досегашната категория "М", която се замества с "АМ". Досега у нас категорията за управление на скутерче се получаваше автоматично при получаване на категория "В" за лек автомобил.

Младежите на 17 години също ще имат право да карат лека кола, ако тя не тежи повече от 400 кг. Според депутатите става дума за хибридите и леките автомобили, които се задвижват с електрически батерии и са към категория В1, пише още в проекта. Мотоциклетистите пък ще имат право да изкарат книжка от категория А само ако имат навършени 24 години, предвиждат промените.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини