Брюксел ни погва и за обществените поръчки. Преглед на националния печат

„Новинар": Брюксел ни погва и за обществените поръчки

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу 12 страни членки, сред които и България, заради забавяне в прилагането на Директивата за правата на акционерите. Страната ни ще получи мотивирано становище, изискващо пълно прилагане на директивата за обжалване при обществени поръчки, срокът за което е бил 20 декември 2009 г. Целта на директивата е да подобри националните процедури за преразглеждане на поръчката, които предприятията могат да използват, ако смятат, че публичният орган е възложил поръчката неправомерно.
Ако всяка държава не изпрати до 2 месеца задоволителен отговор, ЕК може да отнесе делото до съда на ЕС.

„Дума": По 200 пъти на ден медиите говорят за Бойко

Бойко Борисов е споменаван в медиите 1701 пъти за последните три месеца. Това означава приблизително по 200 пъти на ден. Статистиката изнесе вчера агенция "Маркет линкс" след медиен мониторинг по темата. От 1 април до 15 юни са наблюдавани 4485 информационни единици, уточниха от агенцията. ДУМА припомня, че до юли м.г. шеф на "Маркет линкс" беше Румяна Бъчварова, в момента началник на политическия кабинет на Борисов.
Далеч зад премиера по отразяване остава Цветан Цветанов. Той е втори, но е споменаван 768 пъти. След него се нарежда Симеон Дянков - 721 пъти.
Името на президента Георги Първанов присъства в медиите 514 пъти за последното тримесечие, по-надолу в списъка са Сергей Станишев, Иван Костов и Трайчо Трайков. Често се пише и говори също така за Алексей Петров и бившия военен министър Николай Цонев, казват от "Маркет Линкс".

„Сега": В Ловеч, Троян и Ябланица се провежда операция „Лихварите"

В района на Ловеч, Троян и Ябланица се провежда операция „Лихварите". Това съобщи за Агенция "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. При специализираните полицейски действия са задържани 5 души. Петимата са криминално проявени за грабеж и хулиганство. Проверени са 16 адреса. Намерена е бяла техника, пари, списъци на длъжници и др. Обиските и претърсванията продължават.


„Стандарт": Слабите студенти с по-високи такси

Студентите с по-нисък успех да плащат по-високи такси. Това предлага просветното министерство като антикризисна мярка.
Главният секретар на ведомството Красимир Вълчев лансира вчера вариант, при който таксите в университетите да бъдат различни, като кабинетът определи само горната им граница. След това вузовете ще въведат вътрешни правила, с които да решат кой колко да плаща. Ректори заявиха, че това ще се определи най-вероятно според успеха, като отличниците ще внасят по-ниски суми, а тройкаджиите ще плащат най-много.
Междувременно шефове на висши училища пък обявиха, че са започнали да пускат преподаватели в неплатен отпуск, за да пестят от заплати. Школата по изкуствата например ще излязат за 2,5 месеца в "дървена ваканция". В Художествената академия дори обмислят като антикризисна мярка "неизплащане на заплати и стипендии". "Студентите обаче ни казаха, че няма да се запишат при нас тази година, ако се наложи да затваряме ателиета", казаха от академията.


„Труд": Анонимен сигнал за бомба в Столична община

Сигнал за бомба в сградата на Столична община бе подаден около 11,35 часа, а сесията на Общинския съвет бе прекъсната. За няколко минути всички служители на общината напуснаха сградата на ул. „Московска". След щателно претърсване в сградата от екипи на ДОТИ не бе открито взривно устройство, но столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди сградата да остане затворена до утре.
Сигналът е бил подаден от анонимен мъжки глас. Не се изключва възможността причината за заплахата да е точка от дневния ред на Общинския съвет.

„24 Часа": Спор и бой с яйца по bTV в Сливен заради Йордан Лечков

Ескалира напрежението на сливенския площад, където граждани скандираха "Оставка!" за отстранения временно от длъжност кмет на града на стоте войводи Йордан Лечков, съобщи БГНЕС.
Гражданите на Сливен обвиниха градоначалника, че краде общински пари. Екип на бТВ, който предаваше пряко от площада, пък бе замерян с яйца. Водещия на "Тази сутрин" Виктор Николаев бе уцелен в главата в ефир. Стигна се дори и до сбивания на спорещи групи. Временно изпълняващата дейността кмет на община Сливен Нели Енергиева определи от своя страна като глупост твърденията, че нейният съпруг е част от мафията на Лечков.

„Стандарт": Галев на съд за побой

Футболният бос Юри Галев, който беше тежко прострелян в неделя, трябва да застане на подсъдимата скамейка на 1 октомври. Това съобщи пред "Стандарт" говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев. Президентът на ФК "Рилски спортист" ще отговаря пред съда в Самоков за три престъпления - две хулигански прояви, едната от които е свързана с побоя на служители на лифта в Боровец, и незаконно притежание на боеприпаси. Обвинителният акт срещу бившия общински съветник от Самоков е внесен в съда на 15 май.
Галев продължава да се бори за живота си в "Пирогов". Той беше застигнат от 5 куршума, докато се прибира от Боровец за Бели Искър. В сряда пък го покоси и инфаркт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини