Хирургиите се издържали от гнойни пъпки. Преглед на националния печат

"Монитор": Наши военни технологии хит в НАТО

Сензационен интерес са предизвикали сред европейските и американците ни съюзници в НАТО наши военни изобретения, които са били показани на последното и най-голямо по посещаемост изложение за отбранителна техника, което се е провело преди броени дни в Националния изложбен център в Париж. Това научи „Монитор" от ръководителя на Института по металознание към БАН проф. Стефан Воденичаров и шефа на партниращата си именно с американски дружества фирма за военна електроника и комуникация „Черно море" инж. Петър Милков. Двамата са съпредседатели на сдружението „Българска отбранителна индустрия", в което влизат и най-големите дружества от бранша, като „Арсенал", „Кинтекс" и „Оптиелектрон".

"Новинар": Хирургиите се издържали от гнойни пъпки

Хирургическите отделения в общинските болници се издържали от лечението на гнойни пъпки. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова в предаването по Нова телевизия "На четири очи". Министърът уточни, че много от тези отделения се крепят на две клинични пътеки. Най-масово те отчитали пред касата лечение на „животозастрашаващата" по думите на Борисова инфекция на меките тъкани, т.е. гнойна пъпка.
Също така Борисова предрече, че в близко време ще чакаме по половин година, за да бъдем прегледани от специалист.

"Стандарт": Дунав на ръба да залее Лом

Дунав е на косъм да залее Лом. Вчера сутринта реката стигна най-високото си ниво за 2010 година, съобщи кметът на града Пенка Пенкова. Водният стълб се покачи на 822 см, само 8 см до началото на изграждането на временни диги за защита от наводнение. Преди да събере кризисния щаб за действия при високи води, Пенка Пенкова подкрепи молебен за спасение на Лом от Дунав, отслужен в храма "Успение Богородично". Според плана на Гражданска защита при ниво от 830 см на западния кей на пристанището в Лом започва изграждане на временна стена за преграждане на пътя на водата.

"24 часа": Дежа вю - Кадиев кандидат на БСП за кмет на София

Георги Кадиев е кандидатът на БСП за кмет на столична община за местните избори пред 2011 г. Кандидатурата му бе гласувана на провеждащата се 11-а конференция на Софийската градска организация на социалистите.

Тя беше одобрена със 127 гласа „за" от общ кворум от 133 делегати. „Против" гласува само един, а въздържалите се бяха 5.

Преди одобряването на кандидатурата, която беше предложена от председателя на Градската организация на партията Румен Овчаров, в залата имаше дебати как да протече процедурата по одобряването.

"Новинар": Цецка Цачева е оптимист за АЕЦ "Белене

Председателят на парламента Цецка Цачева е оптимист за изграждането на втората атомна централа у нас АЕЦ "Белене". Това тя заяви в Свищов, където беше в неделя по случай честванията на 133 години от освобождението на града.
Втората атомна централа у нас ще бъде построена, но при ясни правила за финансиране, категорична беше още Цачева. По думите й АЕЦ "Белене" е проект от изключително значение за икономическото съживяване на района.

"Монитор": Цигански босове жилят баби с 1 милион на месец

Цигански фамилии делят по 1 милион лева на месец от телефонни измами. Въпреки че МВР прави арести всяка седмица, ромските босове са измислили нова схема, съобщиха пред „Монитор" разследващи от столичната полиция. Мошениците вече се представят за шефове на болници или отделения и искат по телефона суми между 5 и 7 хиляди лева за спешни операции. Печалбите от тази измама не падат под 30 000 лв. седмично. Толкова изкарва само една ромска банда, а според анализите на разследващите у нас действат около 10 мощни групи за телефонни измами.

"Новинар": Ромските мегафамилии били мит

Над 50 процента от ромските семейства били от традиционен тип - майка, баща и три деца. Това посочва изследване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" за брачните нагласи сред ромското население. Този висок процент на типичните семейства в тази общност разбива мита за огромните ромски фамилии, живеещи на едно място. Според изследването има сериозен напредък в нагласите на ромите относно ранните бракове и съжителството с партньори. Средната възраст, в която младежите от този етнос започват да живеят заедно, е 16-17 години.

"Труд": Професор се поболя от незнайно лъчение

Необяснимо свръхмощно електромагнитно поле е засечено в жилището на проф. Георги Василев, което му предизвикало диабет. Ученият, който е филолог, живее в кв. "Гоце Делчев", бл. 252, в столицата. От година-две той започнал да усеща болезнено въздействие върху тялото си късно вечер, докато е в работния си кабинет.

Същата диагноза получава и живеещата на по-горния етаж медсестра Полина Траянова. Съсед от осмия етаж обявява, че са му открили смущения в щитовидната жлеза. Жена от същия вход умира от тумор в мозъка. Имала рак на гърдата, но била в ремисия от 5 години, а нещо активирало болестта, убеден е синът й Ивайло Христов, който работи в системата на мобилните комуникации. Психоза ли е обхванала живеещите в този вход, или наистина има лъчение, което активира скрити болести?

"Монитор": Всеки десети се вози без билет

В обществения градски транспорт на София 36 пътуват с билет, 54 ­ с карта, а 10 ­ гратис. Това става ясно от преброяването на пътниците в публичните превози на столицата.

Пътуванията без билет в градския транспорт са намалели през последните 13 години и от 12,3 на сто през 1997 година сега са 9,19 на сто, сочи проучването.

Изследването на пътуващите показва, че най-много са пътуващите гратис в крайградски маршрути. Най-голям е броят на пътниците без билет в кв. "Красна поляна", районите около Сточна гара, по бул. "Ботевградско шосе" и в жк "Люлин".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини