Доган е милионер вече официално. Преглед на националния печат

„24 часа": В Белгия купуват BG коли: евтиния!

Вносителите на нови автомобили в България закърпват продажбите с реекспорт в ЕС, разкриха пред "24 часа" търговци. Финансовата криза удари жестоко бизнеса с коли и по продажби ги върна 7 г. назад. Повечето от фирмите обаче направиха огромни лъскави шоурумове, построиха супермодерни сервизи и инвестираха в хора и оборудване десетки милиони левове и положението им е доста по-тежко откогато и да било. Повечето оцеляват не толкова от преките продажби на автомобили, а от сервизните дейности, където спадът не е драстичен.

Продажбите на нови автомобили буквално се сринаха и за първите 5 месеца са пласирани едва 7165 леки и лекотоварни коли, камиони и автобуси. В последните два месеца има известен "застой" в спада и той вече е твърдо около 50 процента. Тази лека стабилизация се дължи именно на реекспорта, категорични са вносители, а не на раздвижването на нашия пазар Според тях препродажбата на автомобили вече е достигнала 30 процента от общия дял на бизнеса. Това означава, че за първите пет месеца на годината реекспортът към страни от ЕС е над 2 хиляди возила, което пък от своя страна прави невалидна официалната статистика на ААП (Асоциацията на автомобилните производители) и спадът на продажбите у нас е огромен и наближава цели 70 процента спряма миналата година и 4 пъти за разлика от 2008-а.

 

„24 часа": Спецоперация "Голямото местене" тръгва наесен

Сериозно раздвижване в българските спецслужби се очаква в началото на есента. Операцията този път ще носи кодовото название "Голямото местене".

Предислокацията ще започнат антимафиотите от ГДБОП, които от бул. "Черни връх" отиват в новата сграда на "Цариградско шосе", строена за Държавната комисия по сигурността на информацията. Комисията на Цвета Маркова пък ще заеме част от помещенията на ул. "Черковна", където все още е разквартирувана Държавната агенция "Национална сигурност".

Там ще тръгне с летящ старт и новият специализиран съд "Антимафия", след като бъде конституиран. ДАНС от "Черковна" се мести на "Черни връх", където са останалите й структури.

Защо се налага това местене? Първо, заради необходимостта от по-добри условия за работа и повече място за техниката. И второ, заради особените междусъседски отношения между антимафиоти и контраразузнавачи. Над 10 г. бившата Национална служба за сигурност и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) се измъчваха в теснотията.

 

„Труд": Доган е милионер вече официално

Лидерът на ДПС Ахмед Доган вече официално е милионер. Сметната палата вчера публикува декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, за имуществото, придобито през 2009 г. В документа на Сокола са обявени доходи от стопанска дейност в размер на 1 100 154 лева. Вероятно това е хонорарът, който Доган е получил като консултант по големи енергийни проекти.

Най-богатите членове на кабинета са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и колегата му от строителното ведомство Росен Плевнелиев. Първият изплаща къща в САЩ на стойност над два млн. долара, а вторият е декларирал влогове за над 1 766 000 лева.

 

„Труд": Бойко към бизнеса: Много сте мили, дайте 2 млрд.

"Много сте мили, добре сте дошли!" Така се обърна премиерът Бойко Борисов към бизнеса на форум в София. Борисов добави, че очаква 2 млрд. евро инвестиции до края на годината. "Няма да се правите на обидени и разсърдени", призова Борисов инвеститорите.

Икономическият министър Трайчо Трайков представи приоритетите на правителството. Според него трябва да се обърне поглед към Източна Азия. Китайци вече имали интерес към концесии на наши летища.

В срещата участваха министри от икономическия екип на правителството и инвеститори в България.

"Ако тази група, която сте тук, инвестирате в бизнесите, които знам, това са около два милиарда евро, които могат да бъдат инвестирани само тази година", пресметна Борисов.

Според изследване на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представено на форума, преките чуждестранни инвестиции се предвижда да бъдат 1,85 млрд. евро. Прогнозата на конфедерацията за 2011 г. е за инвестиции от 3 млрд. евро.

 

„Стандарт": Царя с 1 млн. от небето

Един милион е паднал от небето върху царската особа на Симеон Сакскобургготски. Това става ясно от имотната декларация на бившия премиер. Той има влог в чужбина в евро, чиято левова равностойност е 4 224 908 лв., пише в данните за 2009 г. Освен това държи още 519 628 лв. в различни български банки. Година по-рано Симеон е описал 3 595 187 лв. в задграничен трезор. От декларацията обаче не става ясно откъде Царя е спечелил колосалната сума. В същото време бившият му ортак от тройната коалиция Ахмед Доган чинно е вписал хонорара си от 1 млн. лева, който взе като консултант на проекта "Цанков камък". Цената на услугите на експремиера Сергей Станишев е далеч по-скромна - той е изкарал едва 12 бона от хонорари. 10 бона от заплати пък е спестил президентът Георги Първанов.

„Стандарт": Хотели останаха без алкохол

Туристическият бранш е силно притеснен заради намаляването и дори спирането на доставките на алкохол за хотелите и заведенията. Причината е, че собствениците им държат да купуват алкохол с бандерол и платен акциз. Производителите обаче почти са изчерпали наличните си количества от бандероли и съответно възможността да правят легален алкохол. Освен това намират далеч по-голяма изгода да доставят първо на онези, които са склонни да купуват стоката без бандерол. Това коментира вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на кръгла маса за нужните промени за стимулиране на бизнеса. Думите му бяха подкрепени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който уточни, че недостиг на алкохол с бандероли има не само за хотелите, но и за целия пазар. Цветанов допълни, че само в последните 2 седмици заявките за бандероли от производителите на алкохол са се увеличили в пъти. Според министъра обаче няма опасност българският алкохол с бандерол да изчезне от пазара заради недостига на акцизни ленти. Цветанов коментира още, че допълнителен удар по честния бизнес е фиктивният износ на алкохол. По последни данни около 1,2 млн. бутилки са били изнесени фиктивно, а реално са останали в България и са влезли в сивия сектор. Някои фирми, декларирали фиктивен износ, дори не са пускали камиони през границата. Други пък декларирали износ за една страна, а шофьорите са извършили курс до съвсем различна дестинация.

„Монитор": 30 бона глоба и арест за пияни шофьори

До 30 хил. лева глоба и арест за шофьорите, които карат пили, поиска зам. главният прокурор Валери Първанов. Това стана на представяне на годишния доклад за дейността на държавното обвинение през 2009 г. От него става ясно, че само за миналата година 12 000 души са били осъдени за шофиране в нетрезво състояние. „Тези, които карат пили, не следва да минават през наказателните съдилища. Те трябва да получават „честитки" за 10, 20 или 30 хил. лева и да им бъде отнемана колата, добави Първанов. Говорителят на главния прокурор ­ Стела Кожухарова, обясни пък, че би било редно в сила отново да влезе член от Закона за движение по пътищата, който през 1992 година гласял, че всеки, който кара пил, следва да прекара 10 денонощия в ареста. При повторно нарушение наказанието нараствало на 15 дни плюс полагане на общественополезен труд. „Представете си един пиян шофьор, който бъде свален от новото му БМВ и задържан в ареста за 15 денонощия. След което бъде накаран да положи общественополезен труд, като да мете улиците на София например. Дали ще се качи отново пиян на колата?

„Монитор": Дунав залива Лом

Сантиметри делят от заливане Лом от река Дунав. Градът е вдигнат под тревога, а ако реката продължи да се покачва, ще остане и без питейна вода. Вчера реката достигна най-високата си стойност от началото на годината - 835 см, а при 840 см влиза в действие аварийният план за изграждане на допълнителни диги. Ръководствата на община Лом и Гражданска защита ще решават дали в района на пристанището да се строи временна дига от бетонни елементи и земя, която да спре евентуалното нахлуване на вода към централната част на Лом от нисък участък в пристанището. Шефът на Гражданска защита Николай Пенчев уточни, че временни диги край пристанището ще се изграждат, ако Дунав стигне 850 см, и към момента това не се налага. Ако нивото стигне тази стойност, то има готовност временната близо 20-метрова дига край пристанището да бъде изградена много бързо.

„Монитор": Бум на аборти сред ученичките

20 от всеки хиляда ученички у нас правят аборт. Това показва анализ на психолога Анина Чилева от Националния център за обществено здраве. Според статистиката всеки 60 на хиляда от момичета между 15 и 19 години раждат деца. Проф. Никола Милчев, председател на Научното дружество по акушерство и гинекология, обаче смята, че статистиката не е вярна, понеже повечето девойки предпочитат да правят абортите в частни кабинети и клиники, където нито се води задължителна регистрация, нито се иска подпис на родителя. Само Русия ни изпреварва по тази нерадостна класация, твърди специалистът. Преди 15-ата си година 10% от децата вече са правили секс, а като навършат 16 г., половината го познават сравнително добре. В рамките на година всеки четвърти тийнейджър на тази възраст поддържа интимни връзки с повече от един партньор, показва още статистиката, цитирана от Анина Чилева.

„Дума": Слагат камери в такситата

Камери ще се поставят в такситата за защита на шофьорите от посегателства. Те могат да бъдат използвани и от мениджърите на компаниите, за да може да видят например как се отнасят шофьорите с клиентите. Това обяви вчера председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов пред Pro.bg. Той обясни, че стартира пилотно видеонаблюдение в една от столичните компании за таксиметров превоз.

Пак вчера стана известно, че през миналата седмица Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е проверявала таксиметрови автомобили в районите на болниците и в центъра на София. Според Румен Крумов в момента се наблюдава по-занижен технически контрол на автомобилите. Това е доказала и проверката на транспортното ведомство - пред болниците имало таксиметрови коли, които не били минали годишния технически преглед, имало водачи без пътен лист за деня, както и такива с изтекли актове. Един от шофьорите дори избягал и таксито му било вдигнато с паяк.

Промените в Закона за автомобилните превози предвиждаха даване на ново правомощие и задължение на общинските съвети - да определят максималния размер на цените на такситата на територията на съответната община. По повод това намерение Крумов заяви, че то едва ли ще реши проблемите в бранша.

„Сега": Кризата умножи имотите и парите на депутатите

За първата година от мандата на новия парламент заможните депутати са умножили богатството си, а бившите министри и зам.-министри от тройната коалиция са инвестирали спестяванията си. Това сочат публикуваните от Сметната палата имотни декларации на депутатите за 2009 г.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е легализирал хонорара си от проекта "Цанков камък". Той е декларирал, че през 2009 г. е получил 1 100 154 лв. доходи от друга стопанска дейност. За 2008 г. Сокола обяви в същата графа 366 590 лв., като двете суми общо правят около 1.5 млн. лв. Точно за този хонорар лидерът на ДПС се разследва по дело за пране на пари. Заради имунитета на Доган то е образувано срещу неизвестен извършител и по него е назначена експертиза, която трябва да установи за каква дейност точно е платена рекордната сума и дали наистина услугата струва толкова, научи "Сега" от висши магистрати. Проверява се и кой е платил. Ако се окаже, че е частна фирма, няма как прокуратурата да се намеси. Ако бъдат събрани достатъчно данни, за да се повдигне обвинение на Доган, неговият депутатски имунитет трябва да бъде поискан от главния прокурор Борис Велчев.

 

„Дневник": Газът поскъпва с близо 25%, парното - с над 11% от юли

Природният газ ще поскъпне с 24.63% от 1 юли. Това реши вчера на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след повече от два месеца изчисления и въпреки предупрежденията на бизнеса и синдикатите, че подобен ценови шок ще е смазващ за индустрията и домакинствата.

Увеличението е спрямо сега действащата цена на синьото гориво от 435.30 лв. за хиляда кубически метра и така през третото тримесечие на 2010 г. цената става 542.50 лв.

Основните опасения на работодателите са, че оскъпяването на продукцията ще е толкова голямо, че ще направи българския бизнес неконкурентоспособен, ще доведе до съкращения на персонал и голяма инфлация. Още през миналата седмица изп. директор на "Радомир метали" Пламен Бонев предупреди, че ако поскъпването стане факт, ще се принуди да затвори завода до два-три месеца. От предприятието съобщиха вчера, че работници са започнали гладна стачка като протест срещу поскъпването на газа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини