Покачването на нивото на Индийския океан застрашава милиони

Нивото на Индийския океан се покачва неравномерно и излага на риск милиони хора, обитаващи ниските крайбрежия в Бангладеш, Индонезия и Шри Ланка, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване, съобщи БТА.

Специалисти от Университета на Колорадо и Националния център за атмосферни изследвания съобщават, че покачването на нивото на водата отчасти се дължи на климатичните промени и е предизвикано от затоплянето на океана и измененията в атмосферната циркулация. Авторите на настоящето проучване обясняват, че повишеното океанско ниво може да влоши наводненията, причинени от мусони, и да застраши поминъка и домовете на милиони хора по ниските крайбрежия.

Като цяло, глобалното покачване на океанското ниво е 3 милиметра годишно. Учените обвиняват за това повишените температури в резултат на увеличаващото се количество парникови газове, които улавят топлината в атмосферата. Океаните поглъщат голяма част от тази допълнителна топлина. Това води до разширяването им и до покачването на нивата на водата.

Повишените температури допринасят и за топенето на ледниците и на части от ледените покривки на Гренландия и Западна Антарктика. За целите на изследването си специалистите са използвали данни за приливите и отливите, сателитни наблюдения и компютърни климатични модели.

Направеният анализ е показал, че покачването на океанското ниво е значително и е по-високо от глобалните средни стойности край бреговете на Бенгалския залив, Арабско море, Шри Ланка, Суматра и Ява. Изследователите са установили също, че край бреговете на Сейшелските острови и Занзибар се наблюдава съществен спад на океанското ниво.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини