САЩ налагат нови санкции срещу Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение в Южна Корея, обяви, че Вашингтон ще наложи нови санкции срещу Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На пресконференция в Сеул тя каза, че санкциите ще засегнат покупките и и продажбите на оръжие и ще включват замразяване на банковите сметки на отделни лица от управляващата комунистическа партия. Целта на мерките е не да бъде наказан севернокорейският народ, а да бъде пресечена незаконната дейност, чрез която се финансира програмата за създаване на ядрени оръжия на режима в Пхенян, уточни Клинтън.

На Северна Корея бяха наложени международни санкции след двата извършени от нея ядрени опита и потопяването на южнокорейската корвета "Чхонан" през март.

Като част от натиска срещу Пхенян американският министър на отбраната Робърт Гейтс и южнокорейският му колега Ким Тхе-йон обявиха вчера, че двете страни ще започнат в неделя четиридневни военни учения по въздух и вода.

Клинтън и Гейтс предупредиха Пхенян да очаква "сериозни последици", ако предприеме нови агресивни действия срещу южната си съседка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини