Джо Байдън потвърди подкрепата на САЩ за независимо Косово

Американският вицепрезидент Джо Байдън потвърди пълната подкрепа на Съединените щати за независимостта на Косово, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Те отбелязват, че това е станало в навечерието на предстоящото днес обявяване на мнението на Международния съд в Хага по въпроса за едностранното отцепване на сръбската област. Западните държави се опасяват от реакцията на Сърбия при евентуално неблагоприятно становище на съда.

На среща във Вашингтон с косовския премиер Хашим Тачи Джо Байдън потвърди пълната подкрепа на Съединените щати за едно независимо, демократично, единно и мултиетническо Косово, бъдещ член на Европейския съюз и НАТО, съобщи Белият дом в комюнике. В текста се посочва още, че американският президент е потвърдил пълната подкрепа на страната си за суверенитета и териториалната цялост на Косово.

Джо Байдън използва посещението на Хашим Тачи, за да го поздрави за желанието да работи със Сърбия и други страни с цел укрепване на стабилността, свободата и просперитета на целия регион. Той освен това приветства, според Белия дом, постигнатия от правителството на Косово напредък при осъществяването на най-важните реформи, включително мерките за засилване на върховенството на закона и за успешно интегриране на малцинствата. Хашим Тачи не скри, че очаква с нетърпение мнението на Международния съд в Хага.

В същото време той подчерта, че независимостта на Косово е необратима. Сърбия загуби контрола си над Косово през 1999 г., след като НАТО я бомбардира, за да спре етническото прочистване на населената преобладаващо с албанци тогавашна сръбска провинция.

В предшествалия въздушните удари конфликт в периода 1998-1999 г. между сръбската армия и косовските сепаратисти бяха убити около 13 хиляди души, повечето от които албанци, а 1862 човека продължават да се водят за изчезнали. Областта, която има два милиона жители, 90 процента от които албанци, обяви едностранно независимост на 17 февруари 2008 г.

69 държави, сред които Съединените щати и 22 от 27-те членки на Европейския съюз, включително България, са признали до момента независимостта на Косово. Подкрепяна от своя традиционен съюзник Русия, Сърбия продължава да смята Косово за своя южна провинция и успя да убеди Общото събрание на ООН да сезира на 8 октомври 2008 г. Международния съд в Хага да се произнесе по законността на едностранно обявената независимост.

Високопоставен представител на правителството на американския президент Барак Обама, пожелал да запази анонимност, изрази оптимизъм по повод очакваното днес мнение на съда. В същото време той не скрия опасенията си, че Сърбия възнамерява да използва своите права, за да забави процеса на признаване на Косово за независима държава. Вашингтон иска Белград да приеме, че едно решение в подкрепа на независимостта на Косово ще сложи край на всички юридически въпроси за неговото бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини