Доган на съд за хонорара от 1.5 млн. Преглед на националния печат

„24 часа": Парламентът праща Доган на съд

Ахмед Доган да отива на съд заради скандала "Цанков камък". Това се очаква да предложи парламентарната комисия за борба с корупцията на своето днешно заседание.

Лидерът на ДПС е обвинен в допуснат конфликт на интереси за получения хонорар от 1,5 млн. лв. Те му бяха изплатени от Института за минно дело срещу научна разработка за пренасочване пролетното пълноводие на р. Места към каскадата "Доспат-Въча".

Това е записано в проектодоклада, който депутатите от комисията ще гласуват днес. Ако одобрят документа, Доган ще бъде даден на прокуратурата.

 

„24 часа": НЦИОМ: Две трети от българите без лятна почивка

На 63% от българите това лято не им е до почивка. Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено този месец.

Цифрите не се различават съществено от тези от преди две години. През юли 2008 г. 64% от участвалите в проучване на НЦИОМ са посочили, че няма да почиват.

По-често от останалите ще почиват през това лято отново високообразованите българи (само 37% от тях са обявили, че няма да почиват), младите на възраст под 30 години (40% от тях ще останат без летен отдих) и столичаните (40% от които допускат, че може да останат без ваканция).

Морето неизменно е предпочитана дестинация за летен отдих през последните години. То е посочвано като избор на една пета до една четвърт от българите. Сред сигурните летовници на море преобладават високообразованите българи и най-младите участници в изследването.

„Труд": Кредитни карти заместват заемите

Кредитните карти са все по-предпочитани за разплащания в магазините и интернет. В много случаи те са по-изгодни от потребителските кредити, тъй като при тях има гратисен период, в който не се плащат лихви за заетите пари. Това обясни Никола Бакалов, директор "Картови разплащания" в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Трезорът предлага 45-дневен гратисен период за клиентите си.

„Труд": Цветанов: ДПС са забъркани в случая "Кърджали"

Вътрешният министър Цветан Цветанов набърка и ДПС в скандалния случай с влизането на полицаи в дома на сем. Мустафови в Кърджали, при което 20-годишната им дъщеря Шерин се оказа със сцепена глава. Вицепремиерът дойде вчера в парламента по искане на БСП, за да бъде изслушан за честите случаи на "полицейски грешки", последният от които бе този в Кърджали.

След като разказа версията на МВР какво се е случило в нощта на 23 юли, Цветанов обявиот трибуната, че синът в семейството Кадир (когото често наричаше погрешка и Карим - б. р.) е бил съпричастен към поръчване на проститутки от заподозрения за сводничество Джем Мустафа. И че Кадир бил в ръководството на младежкото ДПС в града. Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев попита министъра дали политици от управляващата партия са му са се обаждали за случая и имало ли е опит за "чадър" от депутати от опозицията по случая.

 

„Стандарт": Созопол става Ерусалим II

Созопол става малкият Ерусалим. Хиляди поклонници от цял свят ще се стекат към древната Аполония, ако откритите вчера мощи на остров Свети Иван са на Йоан Кръстител.

Мраморен реликварий от края на IV-началото на V век намери екипът на проф. Казимир Попконстантинов. В него 100% има мощи на велик мъченик на християнската вяра, категоричен е археологът. Той и проф. Божидар Димитров са убедени, че мощите са на Предтеча, защото кутията е била вградена в центъра на олтара на храм, носещ името на светеца.

Реликварият е непокътнат. Капакът му е запечатан с червен хоросан. Той ще бъде отворен пред комисия до дни и изложен в созополския музей.

„Стандарт": Заплата само през банката

Заплатата само по банкомата. Това е едно от предложенията на държавата за борба със сивата икономика. Целта на промяната е да се изкарат на светло реалните доходи на работниците. Работодатели и синдикати напълно подкрепят пакета с мерки за повишаване на събираемостта на осигуровките и пресичането на шмекериите на некоректните шефове. Спешните мерки бяха обсъдени вчера на поредната среща между социалните партньори за уеднаквяване на позициите за промените в Кодекса за социално осигуряване и пенсионната реформа. На част от нея присъстваха и социалният министър Тотю Младенов, както и шефът на НАП Красимир Стефанов. Целият пакет ще се внесе за разглеждане на Министерски съвет идната сряда. Той ще бъде представен от финансовото ведомство, каза Тотю Младенов.

Мерките предвиждат занапред по банков път да се превеждат не само заплатите, но и всички суми над 5000 лева. По този начин по-трудно ще се укриват приходи и ще стане ясно какво е реалното финансово състояние на всяка фирма. За тази цел се предлага да се даде достъп на финансовите органи и до кредитните досиета на хората.

„Монитор": Плащаме кеш до 5000 лева

Всички плащания над 5000 лв. в държавата ще се правят само и единствено по банков път. Това предвижда нов закон, който финансовото министерство вече е приготвило и още в сряда ще внесе за одобрение в Министерския съвет. Според шефа на НАП Красимир Стефанов заплатите без изключение също вече ще се превеждат по този начин и така на практика ще бъдат ограничени плащанията под масата. Това са част от мерките, за които настояха вчера представителите на бизнеса при среща с премиера Бойко Борисов. След като преговорите им със синдикатите за пенсионната реформа зациклиха, те поискаха той да чуе и тяхната позиция.

„Монитор": Отсечки от „Струма" и „Марица" строени незаконно

Предишното правителство е строило незаконни шосета, сред които са и участъци от магистралите „Струма" и „Марица". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства вчера на откриването на новия пътен възел „Качица" във Велико Търново.

„Монитор": Разбиха нов елитен бардак на Октопода

Нов публичен дом за елитни проститутки беше ударен при акция на антимафиоти. Шест елитни проститутки са изкарвали между 2 и 5 хиляди лева на вечер на 36-годишния сводник Доброслав, научи „Монитор". В разследването по случая са се включили два сектора в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" ­ „Трафик на хора" и „Наркотици", защото била получена оперативна информация, че освен момичета сутеньорът предлага и кокаин. Криминално проявеният за грабеж и дрога Добри бил изненадан от групата по задържане именно в момент на продажба на поредната доза в елитния столичен квартал Драгалевци.

„Сега": МВР шефът оправда полицейското насилие

Неочакван обрат претърпя вчера изясняването на акцията в Кърджали, при която полицаи нахлуха в дома на Айсел Мустафова и нараниха дъщеря й. Вътрешният министър Цветан Цветанов, който преди дни се извини на пострадалите, обяви в парламента, че не става дума за грешка, а за сложно разследване на престъпна група за проституция и че застава зад всеки полицай, участвал в акцията, докато не се докаже вината му.

Това стана само ден след като премиерът Бойко Борисов каза, че се срамува от действията на МВР в Кърджали.

Дискусията вчера за първи път вкара в парламента темата за полицейското насилие, откакто се заговори, че България се превръща в "полицейска държава".

 

„Дневник": Предпоследно: Борисов обещал осигуровките да не се пипат до 2013 г.

Броени дни след като обеща на синдикатите да се изчисли финансовият ефект от увеличаването на осигуровките с 2% още от догодина, премиерът Борисов пое ангажимент пред работодателите да не пипа нивата на вноските до 2013 г. Това заявиха всички представители на работодателските организации в сряда след среща сутринта с Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов и изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Обещанието съвпада със средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство. От своя страна на срещата работодателите са подкрепили пакет от мерки, предложени от НАП, за подкрепа на бюджета на държавното осигуряване чрез увеличаване на събираемостта на вноските и изсветляване на фирмите в сивата икономика.

 

„Дума": Крият наркопоправката в НС до есента

Докладът на временната парламентарна комисия за скандалната наркопоправка, публикувана в "Държавен вестник", може да бъде отложена чак за есенната сесия на депутатите. Фактите около далаверата трябваше да бъдат разгледани на вчерашното заседание, но те явно се оказаха твърде притеснителни за мнозинството. Депутатите от ГЕРБ обаче се усетиха за това около пет часа след началото на пленарното заседание. Сутринта гербаджиите приеха в дневния ред да бъде включена точка за доклада на комисията. Около 13 ч. обаче Тодор Великов от ГЕРБ бе инструктиран да предложи точката да стане последна.

Правите това, за да се отложи скандалът във времето и нещата да се забравят, заяви Мая Манолова, зам.-председател на анкетната комисия. "Това е фрапантен случай на опъване на политически чадър. Това е дори икономически чадър, защото става дума за много пари. Това е гербаджийски чадър", възмути се тя. Манолова се обърна към мнозинството с думите, че добре се справят в самодейния си театър, докато закриват професионалните театри в цялата страна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини