Стажът за пенсия ще се вдига плавно

Стажът за пенсия да се увеличава плавно с по една година в следващите три години - от 2011-а до 2013-а, без да се вдига възрастта за пенсиониране - това е новият вариант за пенсионна реформа, който социалното министерство ще настоява да бъде приет час по-скоро от кабинета. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с представители на левицата в НС. От думите му стана ясно, че към момента по-скоро няма да се вдигат осигуровките.

Социалният министър Тотю Младенов запозна в рамките на последните два дни парламентарните групи с намеренията си за промени в пенсионната система.

„Ако продължаваме да не правим нищо, обричаме тази система на гибел, това е недопустимо. Най-неотложните мерки, които трябва да се предприемат, са по-голяма събираемост на входа на тези вноски и от друга страна, осигурителният стаж. Да, ще го направим плавно, съобразяваме се с мнението на хората, със синдикатите. От 1 януари 2011 година - с една година, от 2012-а - с още една, и от 2013-а - с още една. Осигурителният стаж е този, който е много важен за хората. Когато човек знае, че осигурителният стаж е този, който е важен за неговото пенсиониране, той няма да иска и един ден да работи без трудов договор, защото той е извън цялостната социално-осигурителна мрежа", каза Младенов.

Докато министърът се срещаше с опозицията, синдикатите също водиха разговори с политически партии, като за утре остана срещата им с ГЕРБ.

КНСБ и КТ „Подкрепа" отхвърлят вдигането на годините и стажа за пенсиониране на работещите и настояват за увеличаване на осигуровките. Работодателите обаче са против това и предлагат плавно и едновременно увеличаване на възрастта и осигурителния стаж. Правителството първоначално заяви воля за вдигане на стажа с три години наведнъж, а след това обяви, че това ще става плавно. На синдикатите премиерът Бойко Борисов обеща да увеличи осигуровките, на работодателите - да не ги пипа до края на 2012-а.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини