Световната седмица на кърменето ще се проведе от 1 до 7 август в цялата страна

Световната седмица на кърменето ще се проведе от 1 до 7 август в цялата страна. Това стана ясно на пресконференция, организирана от здравното министерство, Националният комитет по кърмене и неправителствени организации, предаде Агенция “Фокус”. Основна тема на инициативата тази година е прилагането на 10 стъпки за изключителното кърмене. Стъпките са насочени основно към медицинските заведения, които работят с бременните и майките. Болниците, които отговарят на десетте стъпки получават статут "Болница - приятел на бебето". Тази акредитация се получава за 3 години, след което отново се подновява при изпълнение на критериите. Първата стъпка на изключителното кърмене е здравното заведение да има писмена политика за кърменето, с която редовно да бъде запознаван здравният персонал. Втората стъпка е да бъде обучаван персонала в умения за изпълнение на политиката на кърмене. Важно е да се информират всички бременни жени за ползите и начините на кърмене. Здравният персонал трябва да помага на майките да започнат да кърмят до половин час след раждането, да покаже как да кърмят и как да поддържат лактацията, при случаите, когато не са заедно с бебето си. Друга стъпка е предписанието в родилните домове да не се предлага на новородените храни или напитки различни от кърма, освен по медицински показания. В болниците - приятел на бебето трябва да бъде осигурена възможност майката и детето да са заедно 24 часа в денонощието. Необходимо е също да се насърчава кърменето на поискване, т.е. не под режим, а при всяко желание на новороденото. Не бива да се дават на кърмачетата изкуствени залъгалки или биберони. Основна стъпка е и създаването на групи в подкрепа на кърменето и насочването на майките към консултация с тези групи след изписването от болницата.

В съвременния свят кърменето изисква подкрепа и популяризиране, посочи Таня Радочай от УНИЦЕФ България. По думите й, кърменето е най-добрата храна, най-добрата защита за бебето и майката. Проблем е, обаче, ниската информираност за кърменето и противоречивите сигнали, които се отправят към майките от страна на семейство, съседи и медицински персонал. "Майчиното мляко е не само храна за тялото, майчината кърма е храна за душата", подчерта Радочай.

Столица на седмицата на кърменето в България ще бъде Враца. На интернет страницата www.kurmene.com е публикувана пълната програма на инициативата, както и допълнителна информация за проблемите на кърменето.

Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова поздрави организаторите на инициативата в подкрепа на кърменето чрез писмо, което беше прочетено на пресконференцията. В него министърът подчертава подкрепата си към инициативата и удовлетвореност от факта, че в голяма част от болниците се осъществява практика в подкрепа на кърменето.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини