Ferrari с лек възход

През второто тримесечие на 2010 година Ferrari са отбелязали приходи в размер на 633 милиона долара, което е увеличение с 8.6 % спрямо същия период за кризисната 2009 година. До голяма степен италианците отдават това на 458 Italia, както и на 599 GTO.

И въпреки че отбелязват положителната тенденция, то реално за втората четвърт на годината са доставени едва 2.6 % повече коли в търговските представителства на компанията спрямо същия период на 2009 година.

Въпреки наглед розовата ситуация наскоро компанията призна за известни проблеми, като бе принудена да затвори временно вратите на една от фабриките си. За да успеят да излязат действително по-силни от кризата, от Маранело трябва да подготвят подробен план, който да внесе значителни промени. В този ред на мисли например може да се спомене обществения натиск върху автомобилните производители да редуцират нивата на вредни емисии в атмосферата.

От ръководството на Ferrari са категорични, че всяко намаляване на емисиите по никакъв начин няма да повлияе върху представянето на автомобилите на пътя. Това обаче определено е мощно предизвикателство. В момента италианците изследват различните технологии, които могат да бъдат приложени в бъдещите модели на марката.

Доказателство за плановете на Скудерията бе новият хибриден 599 HY-KERS, който дебютира в Женева преди година. Ключов момент при него бе системата HY-KERS, която се състои от електрически мотор, свързван с трансмисията, който може да помага за по-добро ускорение, когато автомобилът е поставен под натоварване. Съответно, докато двигателят с вътрешно горене работи с единия съединител, то електрическият мотор работи с другия. По този начин мощността е комбинирана безпроблемно между двата агрегата. При спиране пък електрическият механизъм служи като генератор, използвайки кинетичната енергия от отрицателното ускорение, за да захранва батериите. По време на шоуто в Женева председателят на Ferrari Лука ди Монтедземоло каза, че целта на автомобилната компания е да има хибридна опция за всеки един модел. Идеята е това да стане факт в рамките на следващите три или четири години.

„Това е първата стъпка от един дълъг проект, като искаме в следващите три или четири години да имаме хибридна система Ferrari за всеки един наш продукт. Това е целта ни” – коментира италианецът. „До три години искаме да намалим емисиите си на СО2 с 35 %.”

Преди да се стигне до хибриди обаче, ще видим доста по-нормални системи за намаляване на разхода, като такива са старт-стоп технологията, както и директното инжекционно впръскване.

В този ред на мисли италианците имат и друг корпоративен план, с който изпълнителният директор на Ferrari Амедео Фелиса е уверен, че ще подобри ситуацията в Маранело. Според въпросния план от компанията ще предлагат на клиентите си четири модела, като жизненият цикъл на всеки от тях ще е с продължителност от четири години. Съответно четири години след пускането на всяка една кола ще се появява или фейслифт, или директно ново поколение.

На този етап планът е годишно да се предлагат по 4 модела Ferrari - два по-универсални като 612 и California и два суперавтомобила като 458 и 599. Това важи както за нов модел, така и за модифицирана версия на вече съществуващ модел на компанията.

Очаква се изпълнението на плана да започне със замяната на 612 Scaglietti с кола с повече пространство в каросерията (но не с четири врати), като най-вероятно това ще стане до края на 2011 година. Друг нов модел пък ще замести 599 през 2012 година. През 2015 година може да се появи и гореспоменатият хибрид. Scuderia и Spyder версиите също не излизат от сметките. Иначе се очаква относително скоро да видим и нов вариант на Enzo, като планът (който горе-долу е спазван в последните десетилетия) е да се появява по един подобен модел на всеки 10 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини