Китай изселва градове, за да обръща реки

Близо 330 000 души ще бъдат преселени в нови домове, за да се освободи терен за изпълнение на проекта "Обръщане на реките", съобщава агенция Синхуа. Това е най-голямата програма за преселване след строителството на язовира "Трите клисури".

Първата група от 499 души са били преместени вчера в централната провинция Хубей. 60 000 души ще бъдат преселени до края на септември, допълва агенцията.Останалите ще бъдат преместени до 2014 година.

Oсобено важна част от проекта е един от каналите да стига до столицата Пекин, захранвайки града с чиста вода.

Проектът ще позволи водата от река Яндзъ да достига и до северни градове, като Пекин например. Град в провинция Хубей вероятно ще остане потопен под 170 метра вода.

"Изненадан съм, че никой не заплака когато напуснахме нашето селище. Миналата нощ когато за последен път се събрахме за вечеря в родния ни град.", заяви един от жителите.

Идеята за поделяне на водите на Южен Китай със сухите северни региони на страната е формирана още през 1952 г. от комунистическия лидер на страната Мао Дзедун. Китайските учени и управляващите са започнали да разработват планове за постигане на тази амбициозна цел.

По официални данни недостиг на питейна вода изпитват 200 млн. души от населението на страната от 1,3 млрд. души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини