Юли 2010 г. е един от най-горещите месеци в света

Юли 2010 г. стана един от най-горещите месеци в света за повече от век, откакто се провеждат метеорологични наблюдения, съобщиха учени от националната агенция на САЩ по океанските и атмосферните въпроси, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Съгласно тяхното изследване, средномесечната температура в света за юли е била 16,5 градуса. По-висока тя е била само през 1998 г.

За първите седем месеца на тази година средната температура е била 14,5 градуса, което е нов рекорд в историята на метеорологията.

Конкретно в САЩ през юли са били подобрени температурните рекорди в редица щати на Източното крайбрежие и в столичния окръг Колумбия.

Освен това Съюз на обезпокоените учени в САЩ, в който влизат водещи експерти в областта на опазването на околната среда, публикува свое изследване, в което се прави връзка между необичайните горещини в Русия, наводненията в Пакистан и проливните дъждове в Китай, както и рекордните температури в САЩ.

"Изтощителната жега, пожарите и наводненията, които наблюдаваме това лято са свързани с тенденции, породени от глобалното затопляне", се казва в доклада.

Сред тези тенденции учените виждат "повишението на температурния фон, и увеличаването на обема на атмосферните валежи в някои части на света и засилването на сушата в други".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини