Натовариха първите "френски" роми на самолета, ЕС се активизира да помага

Група от около 60 роми отпътува в ранния следобед със самолет от Лион за Букурещ, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА. Това е първата група от роми, които ще бъдат експулсирани от Франция в рамките на обявените от президента Никола Саркози засилени мерки за вътрешна сигурност.

Групата роми, сред които жени и деца, пристигнаха с полицейски експорт на летището с два автобуса. След това те отпътуваха с редовен полет на румънската авиокомпания "Блу Еър". Според румънското министерство на вътрешните работи общо 93 роми ще бъдат репатрирани днес в Румъния с два редовни полета. Това е първата подобна операция, след като Франция възприе по-твърда политика спрямо ромското малцинство.

От цялата група 14 души отпътуваха от Париж, а общо 79 души ще отпътуват от Лион. До края на месеца Париж се готви да репатрира около 700 роми от Румъния и България след предприетите от края на юли мерки срещу близо 50 незаконни ромски лагера във Франция. Ромите, които заминаха днес, са получили "хуманитарна помощ за завръщане" от 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Европейската комисия заяви вчера, че следи внимателно въпроса с оглед на това да бъдат спазени всички законови процедури за тези европейски граждани.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви днес, че разбира проблемите, които създават ромските катуни край френските градове, добавяйки, че Румъния безрезервно подкрепя правото на всеки румънски гражданин да се движи свободно във вътрешността на Европейския съюз, предаде агенция Аджерпрес.

Бъсеску се обяви и за командироването на румънски полицаи във Франция. "Ние разбираме позицията на правителството на Франция. В същото време подкрепяме безрезервно правото на всеки румънски гражданин да се движи свободно във вътрешността на ЕС. Що се отнася до позицията на Париж обаче, ние също имаме отговорност. Ако си спомняте, проблеми от този тип имахме и с Италия и успяхме да ги решим ефикасно, след като значителен брой полицаи бяха командировани в Италия. Такова нещо трябва да направим и във Франция. Искане от френското правителство е налице", заяви румънският държавен глава.

Същеврменно стана ясно, че Европейският съюз отпуска 17,5 милиарда евро за включване на ромите през периода 2007-2013 г., съобщи днес говорител на Европейската комисия. Това става ден след като Франция призова съюза да положи повече усилия за включване на европейските роми в социалния и икономически живот.

Според данни на Европейския социален фонд 13 страни в Европейския съюз имат засега отношение към усвояване на средствата, отпуснати по проекти за включването на роми и други малцинствени групи - България, Гърция, Румъния, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Испания, Ирландия, Естония и Финландия.

Румъния, Чехия, Полша, Словакия и Испания отделиха 172 милиона евро за дейности, свързани с ромското включване, се отбелязва в предоставен на БТА документ. В него обаче не се уточнява дали тези средства са използвани и за какъв период от време.

В Унгария и Румъния е възможно ромите да получат над 50 на сто от планираните за 2007-2013 г. средства в тези страни за ромско включване, а в Ирландия - над 99 на сто, се посочва в документа. Данни за България в него няма.

Експулсирането на ромите е централна тема за редица европейски ежедневници.

Никой в Европа не защитава интересите на ромската общност. Липсва европейски защитник на ромите, пише в коментарен материал на чешкия вестник „Правда”.

Европейската комисия така и не успя да създаде работеща стратегия по отношение на ромите. Комисията успя да отправи единствено необвързващи препоръки към страни-членки на ЕС по отношение на ромите и да насочи парите на данъкоплатците към т.нар. „решаване на ромския проблем”. Средствата се изразходват за приобщаване, образование и адаптация на пазара на труда, но крайният резултат е неграмотност, зависимост и социално изключване на ромите в Европа, отбелязва изданието.

Страните „домакини” и „изпращачи” се обвиняват взаимно за неразрешените проблеми на ромските имигранти, които заливат Запада. „Домакините” призовават ЕС да приеме задължителен „план за действие”, тъй като според тях изразходването на 13,3 милиарда евро, отпуснати за периода 2007-2013 година за социална подкрепа на ромите, е неадекватно, пише унгарският ежедневник „Непсабадшаг”.

Основните критики на западноевропейските страни са насочени към Румъния, където програмата за интеграция толкова много изостава, че Европейската комисия предложи да бъдат прекратени най-слабите проекти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини