България се върна половин век назад. Преглед на националния печат

Дянков и Дончев делят европарите

"Стандарт":

Среща на четири очи за европарите

Управлението на европарите изостри отношенията между ключовите министри в кабинета - Симеон Дянков и Томислав Дончев. Финасист номер 1 и шефът на еврофондовете ще решат на четири очи спора отпреди две седмици кой да отговаря за Кохезионния фонд. Срещата ще се проведе преди заседанието на кабинета на 1 септември, разказаха за "Стандарт" източници от правителството. Ако двамата не постигнат съгласие, спора ще реши премиерът Бойко Борисов след разговор с двамата министри.В кабинета се коментира, че Томислав Дончев има по-голям шанс да получи контрола върху европарите, отколкото Симеон Дянков.

Тенденция

"Труд":

Населението на България като през 1956 г.  

Населението на България се е стопило до 7,563 млн. души, приблизително колкото сме били през 1956 г.Разликата е, че днес средната продължителност на живота ни е по-голяма. За жените тя се е увеличила с 10 години до 77 г., а за мъжете - с 5 години до 69 г. От м. г. у нас вече се раждат над 80 000 бебета. Бяха нужни 15 години, за да компенсираме донякъде срива между 1990 и 1995 г., когато новородените падат от 105 180 на 71 967, сочат данни на Националния център по здравна информация.

Нов заподозрян за Белнейски

"Стандарт":

Чакат нов арест за Белнейски

Има втори заподозрян на убийството на сестрите Белнейски, разкри пред "Стандарт" отлично информиран източник. Името му ще бъде съобщено едва когато се съберат достатъчно улики срещу него и той бъде арестуван. Засега има изолирано ДНК, разкриха криминалисти. Те допускат, че новите разкрития може да обърнат делото. Зад решетките за убийството вече е Лазар Колев, като съдът преди дни потвърди мярката му задържане под стража. Негово ДНК бе намерено в едно от момичетата - Христина, и под ноктите на другото - Росица. Той отрича вината си и се готви за гладна стачка.

Трансплантация

"Труд":

Прибират българин от Солун, трябва му черен дроб

9-годишен българин, който се нуждае от спешна трансплантация на черен дроб, ще бъде транспортиран от Солун до София от наш специализиран медицински екип по указание на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, съобщиха от здравното министерство.Младежът, който работил на остров Корфу, получил чернодробна криза в резултат на остра форма на Хепатит Б. Той незабавно бил изпратен в Националния център по трансплантации в Солун, където е установено, че има нужда от нов орган.

Темида

"Дневник":

Законът "Петканов" пое към Страсбург

На петата година откакто започна да действа Зaконът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (по-известен с името на автора си Георги Петканов), срещу него се задава вълна от дела в Европейския съд за правата на човека. За първите жалби до Страсбург съобщи адвокат Михаил Екимджиев пред "Дневник". Всички, подали жалби, се оплакват от мерките, налагани по закона "Петканов" - запори и възбрани за неопределен период от време на цялото им имущество, това на близките им и на свързани с тях фирми, както и от нуждата да се доказват доходи и произход на имоти за 25 години назад.

Горещини

"Новинар":

София остана без басейни

В горещите месеци столицата остана без басейни за обществено ползване. Това показа проверка на „Новинар". Едни от най-посещаваните от софиянци басейни през този сезон останаха затворени за клиенти.Популярният комплекс „Люлин бийч" беше пуст по време на най-големите жеги. Покрай басейна се разхождаше единствено служител на фирмата охранител. Той обясни, че комплексът не работи през цялото лято. „Собствениците решиха въобще да не го отварят тази година", добави пазачът. С хлопнати кепенци остана и басейнът „Спратак".

Клир

"24 часа":

Свещите клюмват след 10 секунди

В църковната свещ няма восък, в кандилата с елей отдавна не гори маслинено масло, а олио и даже светят крушки за фенерче.Кризата дотам притисна църквата, че наруши апостолската традиция като скромно жертвоприношение за своите грехове и потребности християнинът да запали в храма църковна свещ, чиято основната съставка е восъкът.Обаче и по-скъпа свещ да си купи човек в наша черква, тя клюмва превита още щом се запали.

Криза

"Стандарт":

Борсите закъсаха: Дават 2 коли за една

Цените на старите коли се сринаха. Спрямо миналото лято тарифите са с 1500-2000 лева надолу, признават търговците от борсите край Дупница. По традиция те са сред най-посещаваните у нас. Ауди А4 от 2000 г., която е сред най-търсените от българите марка, може да се намери за 7 бона. Кратка обиколка по борсите потвърждава тенденцията. "Лани не им давах да се снимат до нея за по-малко от 8500, но сега ще черпя, ако я продам за 7000", признава един от основните играчи в бизнеса със стари возила и сочи лъснато до блясък ауди.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини