Путин не се шегува за глобалното затопляне

Руският премиер Владимир Путин, който е на посещение в научно-изследователска база в Далечния изток на Русия, постави под съмнение човешката дейност като фактор за глобалното затопляне на Земята.

"Стават ли климатичните промени защото Земята диша, живее, изпуска газ метан, или заради влиянието на човешката дейност?", каза той пред камерите на руската телевизия по време на посещението си на остров Самойловски, Якутия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Преди 10 000 години мамутите започнали да измират заради климатично затопляне, вдигане на нивото на океаните и намаляването на пасищата. Те са дошли тук, на островите. И всичко това е станало без човешка намеса", аргументира се Путин.

В този момент немската изследователка Инкен Прьос - участничка в научната експедиция за изследване на климата, на която гостува руският премиер, му опонира, че човечеството все пак е основен фактор за сегашните промени в климата.
"Използването на различни горива има много по-силен ефект върху климата, отколкото естественото отделяне на газ метан. Това, което става сега, е невиждано. И в основата на много големия принос към глобалното затопляне е човекът", каза още германката, но думите й не бяха предадени по руската телевизия.

През 2003 г. Владимир Путин, който тогава беше президент, си навлече гнева на еколозите, като се пошегува, че за Русия глобалното затопляне ще е полезно. "Два -три градуса повече ще са добри за Русия, тъй като хората ще харчат по-малко за кожени палта и топли дрехи", заяви тогава той.

Путин не е можел да предположи, че това лято Русия ще преживее най-голямата суша в своята история, която предизвика тежки горски пожари, загуби на една трета от зърнената реколта и обгазяване на столицата Москва.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини