Застрахователните измами у нас стигат 100 млн. лв. годишно

Застрахователните измами в България възлизат на 50-100 милиона лева годишно.

Само от измами с автомобилни полици загубите на компаниите са от порядъка на 30-70 милиона лева. Това обяви председателят на Асоциацията за застрахователната сигурност Юрий Тодоров, цитиран от Монитор.

Данните не са точни, а приблизителни, тъй като до момента не е правено детайлно проучване по въпроса, уточни Тодоров. Той оповести данни, според които в САЩ застрахователните измами са за близо 100 млрд. долара, а в Европейския съюз - те са от порядъка на 25 млрд. евро. В резултат на това между 5 и 10 на сто от всички обезщетения, плащани от застрахователите в света, отиват за измами.Според Юрий Тодоров в България измамите могат да се ограничат, като се въведе единна база данни. В нея трябва да се включат всички случаи със със съмнителни щети. Тодоров посочи редица примери за застрахователни измами. Сред тях са такива, при които автомобилът се връзва с бънджи въже за дърво, така че да бъде ударен по точно определен начин, за да се получи конкретна сума от измамника.Според Тодоров много интересна категория измами са фиктивните кражби с последващо намиране.

При тях колата се краде. След няколко дни се получава телефонно обаждане, от което става ясно, че колата е намерена някъде, но разкомплектована. Ако автомобилът не е разкомплектован много, след като се върне на собственика му, той получава от застрахователя 60% от сумата, записана в полицата. Всички части, които предварително са свалени от автомобила, се слагат обратно", обясни още Тодоров. Фиктивните кражби се използват и с цел прехвърляне зад граница на автомобила, така че той да бъде използван като двойник на друг автомобил, който е пострадал например. В над 37 на сто от случаите българските застрахователи са платили щетите, съобщи Тодоров.

В 30 на сто от случаите са отказани обезщетения. В останалите 33 на сто - или се плаща частично обезщетение, или се завежда съдебен иск.По време на конференцията зам.-председателят на финансовия надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор" Борислав Богоев съобщи, че над 21% от регистрираните автомобили са без задължителната застраховка "Гражданска отговорност. Това означава, че обхватът на застраховката е паднал до 79 на сто. По данни на КАТ участниците в пътнотранспортни произшествия, които нямат "Гражданска отговорност", са 1,28%. По данните на Гаранционният фонд пък този процент е 1,16 на сто. Според Богоев най-важно е първо да се повиши обхватът на задължителната полица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини