С над 1 млрд. лв. са се увеличили оборотите в страната през август

С над 1 млрд. лв. са се увеличили оборотите в страната през август в сравнение със същия месец на миналата година. Това съобщиха от Националната агенция за приходите, цитирайки данните от справките-декларации на регистрираните по ДДС фирми за август 2010 г., които те трябваше да подадат в НАП до 14 септември т.г.

Според данните данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през август т.г. е в размер на 14,4 млрд. лв., докато по същото време миналата година е била 13,3 млрд. лв. Тази тенденция се допълва и от факта, че август е единственият месец от тази година с по-висока облагаема основа по ДДС спрямо миналата година.

От НАП смятат, че резултатите се дължат основно на летните акции на агенцията по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса.

Тенденцията през последните две години - 2008 г. и 2009 г., е била на спад на месечната основа за август спрямо юли. През тази година за първи път няма спад на оборота през август спрямо юли.

Като пряк фискален ефект от акцията по морето на светло излязоха над 4 млн. лв., а проверките имаха дисциплиниращ ефект и предизвикаха верижна реакция по отношение регистрирането на реалния търговски оборот, посочват от НАП.

Проверките на НАП са повишили оборотите не само на заведенията, подложени на пряк контрол, но и на техните доставчици. Като пример от НАП посочват, че складовете за алкохол и безалкохолни напитки по морето са започнали да издават фактури за стоката, която продават по настояване на собствениците на дискотеки. От НАП посочват, че подобни проверки предстоят в зимните курорти и в софийските заведения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини