Голяма опасност от терористични действия във Франция

Френското правителство смята, че има голяма опасност от атентати и приканва към засилена бдителност, повтори днес генералният директор на националната полиция Фредерик Пешнар, цитиран от Франс прес.

"Не искам да плаша хората, но имаме сериозни сведения от надеждни разузнавателни източници, че има голяма опасност от атентати", каза Пешнар по радио Европа-1.

Той напомни, че планът за сигурност Вижипират е задействан от няколко дни на предпоследно - оранжево - ниво на готовност.

Вътрешният министър Брис Ортфьо предупреди в понеделник, че има реална опасност Ал Каида в ислямския Магреб (АКИМ) да извърши атентат във Франция.

Магребският клон на Ал Каида пое отговорност снощи за отвличането на 16 септември на петима французи, тогоанец и мадагаскарец в северен Нигер и отправи предупреждение към Париж да не предприема военни действия за освобождаването им, напомня АФП.

Шефът на полицията каза, че не се предвижда преминаване към най-висока степен на готовност - огнено червена. Тя означава, че предстои атентат и се въвеждат драстични мерки, като затваряне на гарите, летищата и метрото, добави Пешнар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини