Един от всеки пет жители на Земята няма достъп до електричество

Над 20 процента от населението на света или около 1,4 милиарда души нямат достъп до електричество, а 40 на сто приготвят храната си с примитивни и токсични средства, съобщи Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

"Това е срамно и неприемливо", се посочва в комюнике, публикувано в ООН, където протича срещата на ООН за целите на хилядолетието за развитие. Да се натисне ключ, с който да се запали светлина или да се включи печка, все още е мечта в много райони на света, се казва в комюникето.

В щата Ню Йорк 19,5 милиона жители консумират същото количество електроенергия, колкото 790-те милиона жители на Африка южно от Сахара - зона, от която се изключва по-развитата Република Южна Африка.

"Липсата на модерни услуги за снабдяване с електроенергия спъва сериозно икономическия и социалния напредък. Този въпрос трябва да бъде решен, за да бъдат постигнати целите на хилядолетието", посочва МАЕ.

"Няма развитие без достъп во енергия", заяви на пресконференция един от ръководителите на Агенцията на ООН за индустриалното развитие - ЮНИДО.

Според проучванията на МАЕ 1,2 милиарда земни жители ще продължат да живеят без електричество през 2030 г., предимно в селските райони на Африка южно от Сахара, в Индия и други изостанали райони на Азия. Изключение е Китай, който се развива бързо и се очаква всички негови жители да имат достъп до електроенергия през 2015 г. Това ще стане в Латинска Америка през 2030 г.

"Докато ние сме тук, стотици хиляди жени готвят с примитивни подгряващи средства", каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на конференцията "Инициативата Клинтън", свиквана всяка година от нейния съпруг, бившия президент Бил Клинтън.

Според статистиката на ООН, 1,9 милиона души, главно жени и деца, умират всяка година по света от последиците на отровния дим от примитивните домашни средства за готвене.

"Докато готвят, димът изпълва дробовете на жените и на децата им. Резултатът е катастрофален: пневмонии, хронични дихателни заболявания, рак на белия дроб", добави госпожа Клинтън, която обяви създаването на "Световен алианс за средства за чисто готвене".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини