Скъпото зърно докара рекордни печалби

Скъпото зърно доведе до рекордни печалби за фермерите. Тази година зърнопроизводителите имат най-голяма възвръщаемост от инвестициите си за всички времена, съобщи АСН.

Царевицата е най-печелившата култура у нас със 126 лв. чист доход от декар в Централна Северна България.

В Добруджа печалбата достига 144 лв. Това означава, че рентабилността на царевицата е 140-160%. На второ място, с печалба на декар от 90-100 лв., е слънчогледът. Следва рапицата със 70-78 лв. на декар. Едва на последно място е пшеницата с 51-63 лв. печалба на декар. В сметките са включени субсидиите, които са 28 лв. на декар и разходите за рента, които варират от 20 до 50 лв.

Оказва се, че въпреки прогнозите за слаба реколта и ниски приходи зърнопроизводителите ще получат доста добри печалби. Цената на продукцията им се вдигна повече от двойно в сравнение с реколта от 2009 г. Тон пшеница поскъпна с 60% само за седмица в началото на жътвената кампания. От 220 лв. цената достигна 330 лв. за тон без ДДС.

Най-голям принос за повишаването на цените имат новините за слаба реколта в Русия и Украйна и забраната за износ на зърно, която наложиха двете страни. Благодарение на високите печалби тази година много производители са започнали да купуват техника и да строят нови бази за съхранение на зърното.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини