60 % от българите: Бедни сме!

60 % от българите се усещат бедни, а 92 % от населението на страната ясно съзнава, че бедността е проблем, с който трябва да се справим. Това стана ясно днес от думите на Зинаида Златанова, ръководител на Представителство на Европейската комисия в България.

Преди две седмици председателят на ЕК г-н Барозу изнесе реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент (ЕП) и там имаше много интересна дискусия, в рамките на която един от участниците каза, че бедността е заплаха за нашите общества.

"Точно така е. И фактът, че Европа си дава сметка, че няма как да има проспериращи общества, в които има деца, които не ходят на училище или отпадат рано от училище, има жени и деца, които живеят в бедност, има граждани, които са дискриминирани, има граждани, които не могат да си позволят здравеопазване, именно затова Европа се гордее със своя социален модел, със социалната пазарна икономика", коментира Златанова.

"И именно за това се отделят всичките тези средства, които преди малко споменах, за да може всъщност Европа да бъде едно място, където обществата, регионите, държавите са равномерно развити и няма граждани, които са изключени от живота и от обществото", допълни тя, предаде Фокус.

В момента България измежду 27-те държави-членки на ЕС е с най-ниския БВП на глава от населението. По думите на Златанова именно поради това страната ни е регион от първостепенно значение за въздействие и от първостепенно значение за инвестиция от европейските фондове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини