Бъдещото правителство на Холандия ще забрани бурките

Лидерът на холандската крайнодясна Партия на свободата Геерт Вилдерс обяви, че бурката ще бъде забранена в Холандия, предадоха световните агенции. "Ще има забрана на бурката", увери Вилдерс.

Той направи това съобщение по време на представянето днес в Хага на основните точки от споразумението за коалиционно правителство, договорено във вторник между холандските либерали и християндемократи и подкрепено от Партията на свободата. "Нов вятър ще задуха в Холандия", подчерта лидерът на крайнодесните.

Редом с него в Хага основните точки на коалиционното споразумение представиха лидерът на либералите Марк Рюте, който най-вероятно ще бъде новият холандски премиер, и лидерът на християндемократите Максим Верхаген. Коалиционното споразумение предвижда затягане на имиграционните правила и намаляване на правителствените разходи с 18 милиарда евро до 2015 г. )

Новото правителство на Холандия ще бъде на малцинството. Либералите на Рюте и християндемократите на Верхаген имат 52 места в 150-местния парламент. Крайната десница на Вилдерс има 24 места. Споразумението вече беше прието единодушно вчера от депутатите либерали в парламента, както и от депутатите на Вилдерс. Предстои то да бъде подложено за гласуване на конгрес на християндемократите в събота.

Някои от съпартийците на Верхаген са против сътрудничество на правителството с крайнодесните на Вилдерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини