Днес е Световен ден за защита на животните

България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление. Това се посочва в съобщение на фондация "Четири лапи" по повод днешния Световен ден за защита на животните.

Според фондацията случаите на жестокост към животните у нас нарастват, увеличават се и инцидентите, при които има употреба на силни отрови или бойно оръжие, но на жалбите за насилие над животните се гледа несериозно. От неправителствената организация смятат, че трябва да бъдат гласувани законодателни промени, криминализиращи насилието над животни.

Световният ден за защита на животните се чества на католическия празник Ден на свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на международния конгрес на привържениците на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в осем страни, сред които и България. У нас "Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, както и с проектите си за кастриране на бездомни животни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини