Земетресение, цунами, вулкан - Индонезия отново агонизира

По последни данни най-малко 154 души са загинали, а други 400 се водят в неизвестност, след като предизвикано от мощно земетресение цунами премина през западната част на Индонезия, предава АФП.

Цунамито беше предизвикано от мощно земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер.

Общо десет села на отдалечената островна група Ментаваи в Индонезия са били засегнати от цунамито.

В същото време един от най-активните индонезийски вулкани - Мерапи, по време на изригването си причини смъртта на най-малко 25 души и рани още 14 души, предаде Ройтерс. Смъртта им е причинена от смъртоносните пламъци, носени от горещия въздух, излязъл от вулкана.

Сред загиналите е и възрастен човек, известен сред местното население като духовен пазител на вулкана. "Дядо Мариджан" е бил намерен мъртъв в изгорялата му къща, на около четири километра от върха.

Вулканът, който се намира в покрайнините на град Йогикарта на остров Ява за пръв път избухна във вторник – ден, след като цунамито премина през откъснатите острови в западната част на Индонезия.

Местните власти на остров Ява опитаха да евакуират над 11 хиляди души, живеещи по склоновете на планинския вулкан. Много от техните къщи бяха унищожени, а руините – покрити с бял прах, вследствие на вулканичното изригване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини