Бразилия избира президент на балотаж

Бразилския политик от български произход Дилма Русеф изглежда победител във втория тур на президентските избори в Бразилия. Това показват социологическите проучвания, направени в петък след последния дебат между Русев и съперникът й Жозе Сера.

Според проучванията кандидатката на управляващата Работническа партия Делма Русеф води пред социалдемократа Жозе Сера.

„Президентът на републиката трябва да се справя с истинския и конкретен живот на хората, а не с числа и абстрактни понятия, които нямат нищо общо с живота и с това, което преживяват бразилците", каза Русеф по време на последния телевизионен дебат.

Противникът на Русеф - Жозе Сера - използва дебата, за да повтори, че Бразилия трябва да избере него, за да отиде към по-добро. „Имам много надежда и увереност, че можем да придвижим Бразилия напред към сигурност, здравеопазване, образование и в посоката на силна, здрава икономика, която може да гарантира и да създаде в бъдеще повече работни места", изтъкна той.

Гласуването в Бразилия е задължително и напълно електронно. Всички проучвания показват, че избирателите в четвъртата по население демокрация в света ще изберат с голяма преднина Русеф и се очаква тя да продължи политиката на сегашния президент Лула да Силва.

Проучване на „Вокс попули" от 30 октомври сред 3000 потребители на интернет сочи победа на Русеф с 51 на сто срещу 39 за Сера. Амплитудата на грешката е 1,8 на сто. Изследване на „Датафолха", осъществено на 29-30 октомври сред 6554 души, също отрежда 51% на Русеф, докато съперникът й има 41 на сто. Тук максималното статистическо отклонение възлиза на плюс-минус 2 на сто, посочва БТА. Анкета на в. „Ещаду де Сау Паулу", извършена между 27 и 30 октомври сред 3010 избиратели, предвижда 52% за Русеф и 40% - за Сера при грешка плюс-минус 2 на сто.

62-годишната Русеф, дългогодишна лява активистка, спечели убедително първи тур на президентските избори в Бразилия, който се проведе на 3 октомври, но не успя да получи абсолютно мнозинство. Ако спечели гласовете на бразилците днес Дилма Русеф ще стане първата жена президент в историята на страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини