Дилма Русеф е новият президент на Бразилия

Централната избирателна комисия на Бразилия обяви, че след обработването на всичките гласове от втория тур на президентските избори кандидатът на управляващата Партия на трудещите се Дилма Русеф печели с 56% подкрепа, срещу 44% за нейния опонент, бившият губернатор на Сао Пауло Жозе Сера.

Така 62-годишната бразилка с български корен става първата жена президент на Бразилия и ще положи клетва на 1 януари и ще поеме поста от своя политически наставник, все още действащия президент Луис Инасио Лула да Силва.

Русеф обеща да продължи политиката на правителството за изграждане на здрави търговски връзки с чужбина и се ангажира с поддържането на икономическа стабилност в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В своята реч по случай изборната победа, направила я приемник на Луис Инасио Лула да Силва, Дилма Русеф обеща да изкорени бедността, засегнала 20 млн. души в нейната родина.

"Повтарям свето фундаментално обещание – изкореняване на бедността", каза известната с левите си възгледи бивш началник на президентския кабинет в победната си реч. "Ние не трябва да си отдъхнем, докато има гладуващи бразилци. Изкореняването на крайната бедност е моята цел. Но смирено моля за подкрепата на всички, които могат да помогнат държавата да изгради мост над разделението между нас и да ни направят развита нация", каза тя.

В първото си изказване след като спечели изборите, тя увери също така привържениците си в столицата, че няма да ореже разходите за социални програми и инфраструктурни проекти. Междувременно бразилският министър на финансите Гиду Мантега, цитиран от Ройтерс, съобщи, че през следващите седмици правителството ще обяви мерки, които ще гарантират ускорен икономически растеж. Той не конкретизира мерките, а само каза, че те ще помогнат на дългосрочното финансиране на икономическите дейности в страната.

Социалдемократът Жозе Сера призна поражението си в балотажа за президентския пост в неделя и пожела на победителката Дилма Русеф да служи добре на страната, предаде ДПА.

Приемам "смирено и с уважение" избора на народа, заяви Сера, който, при преброяване на 99,99 процента от гласовете, отстъпи с 44 процента от валидните гласове срещу 56 процента за Русеф.

Той обаче се закани, че "истинската битка тепърва предстои" и обеща, като лидер на опозицията, да води борба с правителството на новоизбраната президентка според правилата на демокрацията. Сера и преди е губил президентски балотаж - през 2002 г. срещу сегашния президент Луис Инасио Лула да Силва.

Бразилските власти са задържали 232 души за нарушаване на изборното законодателство и обществената сигурност по време на втория тур на президентските избори, съобщи представител на Върховния избирателен трибунал (б.р - Централната избирателна комисия). По данни на комисията, в дена на гласуването са били регистрирани общи 390 нарушения на закона, свързани с изборите.

"По-голямата част от нарушенията са свързани с опити за агитация в избирателните секции, което в дена на изборите е забранено по закон", отбелязва председателят на комисията Рикардо Левандовски. По думите му, като цяло изборите в Бразилия са преминали спокойно, прояви на насилие не е имало.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини