Хаос в Атина. Експлозии и стрелба. Бомба и за българското посолство?

Истински хаос настъпи в Атина.

Подозрителен пакет, изпратен до българското посолство в Атина, бе обезвреден с контролирана експлозия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на гръцката полиция.

Гръцката полиция съобщи, че е започнала разследване.

Според първите информации пакетът е стигнал до посолството с куриер.

В българското посолство в продължение на повече от час имаше екип на гръцката служба за борба с тероризма и на отдела за неутрализиране на вривни устройства, които разследваха съмнителния пакет.

Говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева потвърди, че металният детектор е открил съдържание на метал в пратката. Според опаковката на пратката, тя е изпратена от гръцки бизнесмен, който е председател на Гръцко-българската търговска асоциация. Изпращачът не може да си спомни да е изпращал такава пратка.

Получател е Българското посолство, което пък не е поръчвало каквото и да е било оборудване, каквото се твърди, че е съдържанието на пакета.

Хаосът е пълен след като преди минути експлозия е избухнала пред посолството на Швейцария в Атина. До момента няма данни за пострадали. Неизвестни лица пък са открили стрелба срещу полицейски патрул в южното атинско предградие Фалер.

Експлозия е избухнала и пред посолството на Русия в гръцката столица Атина. До момента няма информация за жертви и щети.

Гръцката полиция е обезвредила подозрителен пакет, адресиран за германското посолство в Атина, съобщава агенция Ройтерс. Пратката е била обезвредена в офиса на куриерска компания малко след избухването на взрив пред швейцарската дипломатическа мисия. Подозрителен пакет бе изпратен и в българското посолство.

Пратката за германското посолство е била върната в куриерската служба, тъй като не е имало посочен подател.

Гръцката полиция подозира, че местни крайнолеви групировки стоят зад изпращането на колети-бомби. Според полицията днешните бомбени взривове нямат връзка с Ал Каида и двамата младежи, арестувани вчера вероятно принадлежат към гръцка крайнодясна групировка, известна като "Заговор на ядрата на огъня", предаде ДПА. Днес малко след избухването на бомба в двора на швейцарското посолство полицията е арестувала един заподозрян. Други подробности засега не са известни, съобщи ИТАР-ТАСС.

По-рано бяха открити два подозрителни пакета за чилийската дипломатическа мисия. Единият от колетите бе взривен пред парламента, а във втория се е оказало, че няма експлозиви.

Припомняме, че вчера гръцката полицията задържа двама екстремисти, у които са били открити колети с експлозиви.

Единият от пакетите е бил адресиран до френския президент Никола Саркози. У двамата е намерена и пратка, предназначена за посолството на Белгия в Атина.

Полицейската акция бе проведена в атинския квартал Панграти, след като взривно устройство избухна в колетна служба.

Експлодиралият колет е носел адреса на посолството на Мексико в Атина.

Малко по-късно в пратка за холандското посолство в Гърция бе намерено и неутрализирано още едно устройство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини