Исландският вулкан Гримсвьотън може да изригне в близките дни

Значително е нараснала сеизмичната активност в района на един от най-известните вулкани в Исландия - Гримсвьотън, съобщиха Би Би Си и ИТАР-ТАСС.

Исландски метеоролози не изключват възможността вулканът да изригне през следващите дни. "През изминалата нощ се е увеличило три пъти нивото на водата в реката, която води началото си от езеро, разположено в кратера на Гримсвьотън - каза специалистът от Исландския метеорологичен институт Гунар Сигурдсон. - Всичко показва, че вулканът се събужда."

Поройната вода, течаща от ледник върху най-активния вулкан в Исландия също е признак, че планината се затопля и може да има изригване, обявиха учени, цитирани от Асошиейтед прес.

Топенето от вулкана Гримсвьотън, започнало в четвъртък, прилича на това от 2004 г. То продължи пет дена и приключи с изригване, което прекъсна въздушния трафик в Европа, каза геофизикът от Пал Ейнарсон. Гримсвьотън е под 200 м лед. Вулканът е под ледника Ватнайокютъл в Югоизточна Исландия. Освен през 2004 г., той е изригвал през 1998 г. и 1996 г.

Топящите се води се стичат в езеро под ледника, разширяват го и натрупват напрежение, което е достатъчно силно, за да започне водата да избива през ледената шапка. Исландия е една от страните с най-голяма вулканична активност.

През април въздушният трафик в Северна Европа спря за пет дена заради пепелта от вулкана Ейяфятлайокутл. Според исландски учени изригването на вулкана Гримсвьотън няма да доведе до повторение на априлските събития и да стане причина за затварянето на част от въздушното пространство над Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини